Ger polar și ninsori în Transilvania

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ger, valabil în peste jumătate de țară, începând de luni, ora 03.00, până joi, ora 10.00.

Sibiul se află sub cod galben de frig.

Ministerul de Interne a dispus prefecturilor, în contextul atenţionărilor meteorologice, convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante.

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, cand valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 si -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. De mâine dimineață, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est, acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

De asemenea, ANM a emis și un cod galben de val de frig, valabil de duminică, ora 03.00, până joi, ora 10.00, în toată țară. Valul de frig va cuprinde treptat toata țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificarile temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că de la sfârşitul săptămânii va pătrunde în ţară o masă de aer rece de origine polară, în weekend înregistrându-se valori între -13 şi – 18 grade Celsius în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, iar în Capitală de -3 grade.

„De la sfârşitul acestei săptămâni, o masă de aer rece de origine polară va pătrunde în ţara noastră, determinând scăderea semnificativă a valorilor termice, atât a celor maxime, cât şi a celor minime, astfel că vremea va deveni deosebit de rece. Pe parcursul nopţilor, dacă la început în partea de nord a Moldovei şi în estul Transilvaniei vom vorbi de ger, de luni vom vorbi de ger în special în jumătatea de nord a ţării, apoi în zilele imediat următoare gerul se instalează şi în restul zonelor”, a declarat meteorologul de serviciu al ANM, Oana Catrina, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, preluată de Monitorul de Cluj.

În afară de temperaturi scăzute, la sfârşitul săptămânii revin ninsorile în cea mai mare parte a ţării. „De sâmbătă vorbim de precipitaţii doar sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor, ninsori ce vor continua şi pe parcursul zilei de duminică. Sub aspect termic, începând cu ziua de sâmbătă o masă de aer rece dinspre latitudini nordice va coborî şi va pătrunde şi în ţara noastră, determinând astfel scăderea valorilor de temperatură. Această scădere va fi mai accentuată pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în partea de nord al Moldovei şi în estul Transilvaniei, unde aşteptăm temperaturi minime de -13 grade Celsius. Scăderea va continua şi duminică, iar în noaptea de duminică spre luni aşteptăm valori de până la -18 grade în estul Transilvaniei”, a declarat Catrina.

În contextul avertizării meteorologice pentru intervalul 25 februarie – 1 martie referitoare la scăderea temperaturilor cu până la 15 grade Celsius sub normalul perioadei, polițiștii sibieni avertizează conducătorii auto asupra riscului de formare a poleiului pe toate categoriile de drumuri.

„Dacă totuși vă aventurați să porniți la drum la volanul unui autovehicul, țineți cont de recomandările polițiștilor. Nu conduceți decât dacă este strict necesar. Nu puneți în circulație autovehicule care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă. Asigurați-vă că sistemele de direcție, frânare, iluminare și dezaburire sunt perfect funcționale. Reduceți viteza. Măriți distanța între mașini. Folosiți luminile de întâlnire pe toată durata deplasării. Nu depășiți. Nu parcați pe partea carosabilă, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină. Folosiți cu preponderență frâna de motor. Manifestați răbdare și bun simț! Dați dovadă de solidaritate față de șoferii care au probleme în trafic! Nu vă urcați la volan dacă sunteți obosit! Atenție la pietoni!”, transmite Elena Welter, purtătoarea de cuvânt a IPJ Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*