Gheorghe Frăticiu: „Fiecare proiect este o provocare în felul său”


„Avrigul este locul în care m-am născut, unde am copilărit, unde am făcut școala primară, unde s-au născut copiii mei, unde am fost primar opt ani. Este orașul în care trăiesc, muncesc, pe care-l iubesc!”, mărturiseşte viceprimarul social-democrat Gheorghe Frăticiu. Reporterul Mesagerului a aflat în exclusivitate cu ce gânduri porneşte edilul în cursa electorală.

Gheorghe Frăticiu, în vârstă de 54 de ani, este candidatul nominalizat de USL pentru Primăria Avrig

Gheorghe Frăticiu, în vârstă de 54 de ani, este candidatul nominalizat de USL pentru Primăria Avrig

Cum aţi descrie, în cinci cuvinte, Avrigul în 2012?

Despre Avrig și oamenii lui, la pensie, dacă voi avea puterea, voi scrie o carte. Va fi o carte de memorii și nu numai. Va fi o pagină de istorie a localității. O mărturie a trăirilor, a realizărilor, a împlinirilor și dezamăgirilor; va fi o pagină de viață trăită, trudită, dedicată părinților, copiilor, rudelor, prietenilor, vecinilor, avrigenilor.

 

Care credeţi că au fost cele mai mari realizări ale acestei legislaturi? Vă rog să detaliaţi.

Ca fost primar, mi-aduc aminte cu foarte mare plăcere realizările din mandatele mele. Și cred că nu sunt puține. Podul lui Moise, sala de nunți Pavilion, asfaltările străzilor Brukenthal, Sașilor, Avram Iancu, modernizările străzilor Coșbuc, 1 Decembrie, sala de sport a Liceului „Gh. Lazăr”, modernizarea școlii gimnaziale, a celor două grădinițe din Avrig, modernizarea școlii din Bradu, canalizări și apă pe cinci străzi în Avrig și multe altele. Poate, nu în ultimul rând, centura ocolitoare a orașului.

Acest mandat de viceprimar mi-a oferit șansa – și vreau să mulțumesc avrigenilor pentru aceasta – să continui o serie din proiectele pe care le-am inițiat și care nu și-au găsit finalitatea în timpul mandatului meu. Este vorba în primul rând de investiția de la Liceul „Gheorghe Lazăr”. Ca dascăl, mi-am dorit foarte mult să-mi leg numele de o investiție în învățământ. Și cred că ceea ce se realizează acum este un lucru extraordinar care va marca pozitiv învățământul avrigean. Vor fi construite încă cinci săli de clasă, laboratoare, centru de informare și documentare, zece cabinete pentru cadrele didactice, două terenuri de sport. Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare de 7.822.543 lei. Sunt mândru că sunt managerul acestui proiect, și împreună cu echipa de implementare, proiectantul, constructorul și nu în ultimul rând cu directorul liceului, profesorul Marius Novac, punem baza unor noi standarde, a unei noi calități în învățământ.

Poate puțini brădeni își aduc aminte că în 2004 le spuneam că proiectul alimentării cu apă este finalizat. Din păcate, au fost necesari cinci ani pentru ca finanțarea să fie aprobată de către guvern. În acest moment, lucrarea este finalizată în proporție de 99% și probabil că în săptămânile viitoare apa va curge, deocamdată doar în cișmele. Am soluția ca apa să ajungă la robinetele din casele brădenilor. Trebuie doar să avem încredere și răbdare.

Se lucrează la modificarea proiectului de alimentare cu apă în Săcădate și sunt convins că vom găsi finanțare pentru ca în următorii doi ani și această investiție să fie finalizată.

În toamna anului 2011 a fost finalizată modernizarea străzii Eroilor. Proiectul a fost inițiat în mandatul meu și sincer mă bucur că lucrările s-au desfășurat conform graficului. În stadiul de licitație se află strada Cânepii și dacă totul se desfășoară normal în acesta primăvară vom semna contractul și vom începe lucrările. Sunt aproape finalizate proiectele de modernizare a străzilor Nicolae Bălcescu și Tudor Vladimirescu.

Nu vreau să mai continuu cu alte lucrări aflate în lucru, deoarece fiind aproape de campania electorală, nu vreau să constituie surse de inspirație pentru contracandidații mei.

 

Care este proiectul la care ţineţi cel mai mult? De ce?

Fiecare este o provocare în felul său. Dar cred că pentru Avrig, proiectele marcante au fost centura ocolitoare (și vreau să subliniez că Avrigul a fost primul oraș din județul Sibiu care a avut centură ocolitoare) și în al doilea rând, proiectul pentru implementarea unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor. Acest proiect, a cărui finanțare am câştigat-o în 2005 și s-a finalizat în 2010, a avut o valoare de 1.000.000 euro, din care 90% din fonduri europene. Am fost manager de proiect și mă bucur enorm că astăzi Avrigul și localităţile partenere sunt mai curate, că fiecare gospodărie a primit două pubele în care sortează deșeurile și cred eu că s-a îmbunătăţit mult calitatea vieții, sănătatea populației. SC Gospodărire Orăşenească Avrig s-a dotat în mod corespunzător și există premise favorabile să devină operator microregional pentru Țara Oltului.

 

V-a afectat criza? Cum se resimte ea la nivelul administraţiei locale şi în economia locală? Cum compensaţi aceste neajunsuri? Ce metode aţi găsit pentru a atrage investitori şi, până la urmă, fonduri la bugetul local?

Criza ne-a afectat pe toți. Este normal ca atunci când mediul de afaceri se resimte, când fabricile își închid porțile, când investițiile nu își mai găsesc finanțare, când oamenii își pierd locurile de muncă, când sunt tăiate salarii, pensii și administrația suferă proporțional. Pe lângă taxele și impozitele plătite  de populație, una din cele mai importante surse de venit pentru bugetul local, o constituie cota parte din impozitul pe salarii. Cu alte cuvinte, cu cât ai mai mulți agenți economici și mai mulți salariați, cu atât bugetul orașului este mai mare.

Doresc să precizez că în acesta perioadă de criză, consiliul local nu a mărit semnificativ taxele și impozitele, toți consilierii, indiferent de culoarea politică, au aprobat atât pentru cetățeni cât și pentru agenții economici taxe la nivelul minim prevăzut de Codul Fiscal.

Pentru investitori am dorit un mediu de afaceri corect și permisibil. Consiul local a aprobat facilități firmelor care doresc să investească în Avrig. Astfel, firmele care investesc în producție și angajează un număr mare de muncitori, pot beneficia de scutire de impozit pe teren și construcții pe un anumit număr de ani. Din păcate, după firma Somarest, care a investit în Avrig în timpul mandatului meu, deocamdată nu au existat investitori semnificativi. Dar vor fi încă două mari investiții pe care eu și prietenul meu Dan Cermonea le vom anunța la momentul oportun.

 

Ce ne puteţi spune despre bugetul local pe 2012?

Bugetul anului 2012 este un buget generos, un buget care creează bazele unei modernizări a orașului dacă este bine gestionat. Dacă aș fi primar, eu aș moderniza  cel puțin două străzi și aș finaliza canalizarea în Avrig.

 

Rezultatele provizorii ale recensământului din toamna trecută indică o scădere semnificativă a populaţiei oraşului Avrig, până la aproximativ 12.100 locuitori. De altfel, ea se încadrează în tendinţa demografică naţională. Cum comentaţi acest fenomen? Şi ce faceţi dvs., administraţia locală, pentru a face Avrigul un loc mai atractiv? Credeţi că declinul demografic va înceta şi vom vedea schimbări semnificative până la următorul recensământ? De ce da/nu?

Rezultatele recensământului mi se par normale. Nu mă îngrijorează atât de mult scăderea numărului de locuitori. Sunt alte lucruri care trebuie să ne îngrijoreze. În măsura în care va crește nivelul de trăi al oamenilor, calitatea actului medical și multe altele care nu țin de politica locală, vom reveni la creștere demografică.

 

Dacă aţi fi turist, de ce v-aţi opri la Avrig?

Dacă aș fi turist nu cred că m-aș opri în Avrig. Deocamdată Avrigul nu oferă foarte mult. Nu poate atrage un număr mare de turiști așa cum o face Sibiul, de exemplu. Reședința de vară Brukenthal, așa cum arată ea acum, sau muzeul Gheorghe Lazăr,  bisericile și mormântul lui Gheorghe Lazăr, reprezintă totuși prea puțin pentru atragerea unui număr semnificativ de turiști. Iar Valea Avrigului, pe care eu o iubesc mult, devine tot mai mult o zonă în care nu te mai recreezi, ci te intoxici cu manele.

 

Cum colaboraţi cu primarul Arnold Klingeis, cu administraţia judeţeană, cu parlamentarii de Sibiu şi cu Executivul de la Bucureşti?

Colaborez bine cu primarul Arnold Klingeis. Această colaborare s-a și materializat în multe obiective realizate în acești patru ani. Cred că suflul proaspăt și orientarea lui spre acest nou domeniu care este energia verde, completată cu experiența și rigoarea mea inginerească cu care am condus și supravegheat lucrările și investițiile, au dat roade. Ne-am străduit să avem o colaborare bună cu administrația județeană, cu parlamentării de Sibiu, deși pe unii nu prea i-am mai văzut prin Avrig după alegeri. Eu, personal, am avut întotdeauna un sprijin deosebit din partea d-lui deputat Ioan Cindrea și am mari așteptări de la alegerile locale din luna iunie 2012.

 

Ce v-aţi propus la începutul acestui mandat şi nu aţi realizat încă? Ce probleme vă semnalează avrigenii când vin în audienţe sau când vă întâlniţi pe stradă?

În acest mandat mi-am propus și am și reușit să finalizez proiectele începute de mine ca primar. Nu pot spune că sunt mulțumit de toate câte s-au întîmplat în perioada 2009-2012, dar nici nu-mi reproșez fapte majore. Fiind mai tot timpul în primărie și având zilnic contact cu cetățenii, percepția mea este că activitatea executivului este apreciată pozitiv. Mă doare când văd că, prin diverse materiale apărute în mass-media, activitatea consiliului local este criticată, ca să folosesc un termen blând. Chiar d-l primar a avut unele aprecieri critice la adresa unor colegi. Eu însă cred că a fost un consiliu harnic, echilibrat, care nu a pus piedici implementării programelor locale, reușind temperarea unor excese sau exagerări.

 

Ce planuri are USL la Avrig pentru 2012?

Deoarece acest interviu este prima ieșire publică în mass-media după nominalizare, doresc să aduc la cunoștință că sunt candidatul Uniunii Social-Liberale la Primăria Orașului Avrig. Suntem în curs de definitivare a listei de candidați la consiliul local și sper, împreună cu colegii mei social-democrați și liberali, să facem o figură frumoasă și printr-o campanie civilizată să câștigăm fotoliul de primar și majoritatea în consiliu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*