Gorghiu: PNL pune pe primul loc respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, la Sibiu, că liberalii pun întotdeauna pe primul loc „respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din România şi nevoia de apărare a ideii de siguranţă a fiecărui cetăţean şi a statului român”, referindu-se la mesajul cu care delegaţia liberală se va prezenta marţi, la consultările de la Cotroceni. „Să nu vă temeţi! PNL întotdeauna a pus pe primul loc respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din România şi nevoia de apărare a ideii de siguranţă a fiecărui cetăţean şi a statului român”, a spus Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, mandatul liberalilor este „să găsească un echilibru foarte clar între nevoia de securitate şi nevoia de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în acest context foarte dificil pentru instituţiile de securitate din România”.

Întrebată dacă PNL are o strategie în domeniul securităţii naţionale cu care va merge la consultările de la Cotroceni, Alina Gorghiu a răspuns: „Vor exista discuţii foarte clare după ce vom vedea pachetul de legi. Ar fi complet neprofesionist să discuţi tehnic nişte modificări pe care nu le ai în faţă, nu ai textele de lege propuse. Gândiţi-vă că acea lege a siguranţei din 90, gândiţi-vă că s-au discutat nişte ‘legi Big Brother’ care au fost contestate la nivel parlamentar, gândiţi-vă că vorbim de cartelele pre-pay şi de alte legi care fac parte din acest pachet, care au fost controversate la nivel de societate civilă şi au polarizat grupuri în societatea civilă. Evident că multe din ele trebuie puse în acord cu nevoile recente de securitate, altele trebuie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, care înseamnă respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor: dreptul la o corespondenţă privată, dreptul la liberă exprimare şi alte drepturi. Deci nu pot să vă spun decât că mandatul PNL este să găsească un echilibru foarte clar între nevoia de securitate şi nevoia de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în acest context foarte dificil pentru instituţiile de securitate din România”.

Alina Gorghiu a arătat că actualul „cadru legal referitor la apărarea ţării şi la strategia naţională de securitate (…) este unul depăşit.”

„Să nu uităm că vorbim de legi din anii 90 care şi-au atins perioada de valabilitate, legi care trebuie să fie actualizate, pentru că multe din acestea sunt de dinaintea integrării României în structuri cum ar fi NATO sau UE. Ne şi confruntăm în anul 2016, cu provocări noi la nivel regional, la nivel mondial, cu ameninţări noi, motiv pentru care o discuţie pe această temă, în contextul pe care astăzi îl vedem cu toţii, este mai mult decât necesară. Ca atare, vom merge la acest dialog cu Preşedinţia României, cu bune intenţii, vom discuta principii sau despre principii, pentru că nu avem un pachet care să ne fi parvenit în acest moment, un pachet de legi. Înţelegem că Guvernul lucrează în continuare la această legislaţie şi vă asigur şi asigur pe toţi cetăţenii că va exista un echilibru clar între nevoia de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din România”, a arătat liderul liberal.

La consultările de marţi, de la Cotroceni, delegaţia PNL va fi formată din cinci membri, printre care co-preşedinţii Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele partidului, Cătălin Predoiu, şi purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe.

Conducerea centrală a PNL a fost prezentă la Sibiu, pentru a susține candidații la alegerile locale. În imagine: Răzvan Pop, candidatul la Primărie, deputatul Raluca Turcan, copreședinții Vasile Blaga și Alina Gorghiu, deputatul Mircea Cazan | foto: Mihai Colibaba

Conducerea centrală a PNL a fost prezentă la Sibiu, pentru a susține candidații la alegerile locale. În imagine: Răzvan Pop, candidatul la Primărie, deputatul Raluca Turcan, copreședinții Vasile Blaga și Alina Gorghiu, deputatul Mircea Cazan | foto: Mihai Colibaba

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au fost prezenţi vineri la Sibiu, la lansarea candidaţilor PNL. (AGERPRES)

One Comment

  1. Condurache Ionel says:

    Trebuie sa votam , dar pe cine ? Pe cel ce ne ofera bani sau alimente ? sau un om cu frica de Dumnezeu care stie de pacat ! ? Nu conteaza in ce judet votezi , conteaza sa cunosti pe acea persoana caruia ii incredintezi votul , sa traiesti cu speranta ca nu vei regreta decizia luata . Succes si doamne ajuta .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*