Grădinița „Frații Grimm“ de pe Oituz va fi adaptată schimbărilor climatice

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu este beneficiarul principal al proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă“. În cadrul ac

grimm1 grimm

În acest sens, au fost realizate auditurile energetice la respectivele clădiri și au fost elaborate Documentațiile de Avizare a Lucrărilor de Intervenție și Expertize (DALI).

Adaptare necesară

Concluziile studiului DALI pentru Grădinița „Frații Grimm“ indică o reducere a consumului anual total de energie al clădirii pentru încălzire, climatizare, apă caldă de consum și iluminat cu 30,97 %, față de consumurile actuale.  Lucrările prevăd izolarea termică a clădirii și instalarea unui sistem de panouri solare, pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați. „Ne bucurăm că prin lucrările de adaptare constructivă și energetică a clădirii Grădiniței «Frații Grimm», avem posibilitatea de a contribui atât la îmbunătățirea calității mediului, cât și a condițiilor în care sunt educați copiii care frecventează această gradiniță”, afirmă Bogdan Gheorghe Trif, directorul executiv al APM Sibiu.

Investiții la pachet

Procedura de achiziție publică pentru întocmirea proiectului tehnic pentru „Lucrări – model de bună practică prin adaptarea constructivă și energetică a unei clădiri în contextul schimbărilor climatice (sediile APM Sibiu, Grădinița «Frații Grimm» Sibiu, Centrul Social Tg. Mureș)“ este în derulare.  Valoarea totală estimată a achiziției este de 4.846.608 lei fără TVA și cuprinde costul lucrărilor efective, organizarea de șantier, proiectare și asistență tehnică la proiectare, cheltuieli diverse și neprevăzute, din care, pentru Grădinița „Frații Grimm“, valorea estimată este de  348.636 lei, fără TVA.

Fonduri nerambursabile

Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, cu o valoare totală eligibilă de 4.628.535 euro, beneficiază de o finanțare în valoare de 3.934.254,75 euro din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei, prin Granturile SEE 2009 – 2014, și o cofinanțare în valoare de 694.280,25 euro, asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Programului RO07 – Adaptarea la schimbările climatice. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017. Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbările climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbările climatice.estui proiect, în ceea ce privește sectoarele vulnerabile „energie”  și „infrastructură/construcții/planificare urbană” în clădiri publice, sunt cuprinse reabilitările termice ale sediilor APM Sibiu, Grădiniței „Frații Grimm“ de pe strada Oituz din Sibiu și Centrului Social Tg. Mureș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*