Guvernul desființează, de facto, din 1 august, 370.000 de contracte cu timp de lucru parțial

La ultima ședință de Guvern, Executivul a desființat, de facto, contractele de lucru cu timp parțial de lucru. Este vorba despre nu mai puțin de 370.000 de contracte, practic desființate prin voința Guvernului, întrucât modifică unilateral condițiile financiare în baza cărora acestea au fost negociate și încheiate.

Sub titlul pompos „Măsuri pentru asigurarea dreptului la pensie și la servicii medicale pentru salariații care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și cu plata în acord”, un comunicat de presă al Guvernului Tudose explică faptul că „a stabilit unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord.”

Fac excepție de la aceste prevederi elevii/studenții până în 26 de ani, ucenicii sub 18 ani, angajații cu dizabilități, pensionarii de rând, precum și „persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă”.

În acest sens, Guvernul a adoptat joi o ordonanță privind modificarea și completarea Codului fiscal, urmând ca noile reglementări să intre în vigoare la 1 august și să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017, informează Mesagerul de Alba.

Guvernul argumentează necesitatea acestei măsuri din două perspective. „Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării”, se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit Executivului, în economia noastră există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parțial, 370.000 salariați activi au un singur contract de muncă cu timp parțial și aproximativ 710.000 asigurați cu contracte de muncă cu timp parțial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar, conform datelor existente pentru decembrie 2016.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*