Guvernul PNL acordă tichete de 500 de lei pentru 300 de mii de elevi din familii defavorizate pentru rechizite și haine

Copiii din familii defavorizate, din învățământul de stat preșcolar, primar sau gimnazial, vor primi câte un tichet de 500 de lei pe an ca „sprijin educațional”, pentru a cumpăra rechizite și haine.

Guvernul PNL a adoptat măsura privind înființarea Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați (SNSED) inițiată în contextul necesității reducerii impactului socio-economic provocat de pandemia de coronavirus SARS Cov-2. ”Criza provocată de virusul SARS CoV-2 lovește din păcate în multe sectoare ale economiei, însă Guvernul PNL a luat măsurile care s-au impus pentru ca pierderile să fie cât mai mici. Există însă o categorie socială spre care trebuia să ne îndreptăm atenția și o facem acum: e vorba de copiii din familiile defavorizate, care, pe fondul lipsurilor, ar putea fi nevoiți să abandoneze școala. Acești copii cu familii a căror venituri sunt la nivelul veniturilor sociale minime, indiferent de nivelul școlar pe care l-au atins,  au nevoie de ajutor. Obiectivul este încurajarea frecventării școlii, precum și asigurarea în mod nediscriminatoriu a accesului la educație”, spune vicepremierul Raluca Turcan.

Prin SNSED se oferă sprijin educațional prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic implementat de Ministerul Fondurilor Europene, având ca sursa de finanțare Programul Operațional POAD, pentru care sunt alocați în acest scop 50 de milioane de euro.

Cum funcționează programul

Implementarea Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați se realizează de către Ministerul Fondurilor Europene, cu ajutorul organizațiilor partenere: instituția prefectului și autoritățile administrației publice locale. Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru elevii cei mai defavorizați este de 500 lei, iar valabilitatea acestuia este de 1 an de la data emiterii.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor fi alimentate la începutul anului școlar și pot fi utilizate doar pentru achiziția de materiale școlare constând în rechizite și vestimentație necesare frecventării școlii. Instituția prefectului distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către autoritățile administrației publice locale de pe raza teritorială unde își au domiciliul destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Cine beneficiază

Potrivit proiectului, tichetele sociale se vor acorda elevilor care se află în întreținerea familiilor al căror venit lunar mediu pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Având în vedere că, pentru anul 2020, salariul minim brut pe țară este 2.230 de lei, venitul lunar mediu pe membru de familie trebuie să fie de cel mult 1.115 lei, pentru ca elevul să fie eligibil.

La nivelul anului școlar 2019-2020, Ministerul Educației și Cercetării a identificat un număr total de 302.173 de copii care se încadrează în categoriile grupului-țintă aferent măsurii reglementate de acest act normativ.


Departamentul de comunicare al PNL Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*