Hora românilor, la Gura Râului

Neîncăpătoare s-a dovedit a fi sala de spectacole a Centrului Cultural „Ioan Macrea”, care a găzduit spectacolul „Hora românilor, la Gura Râului”.

În anul Centenarului, Primăria comunei Gura Râului și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și-au dat mâna pentru a evidenția prin cântec și joc unitatea românilor.

Tradiții sub semnul Centenarului

Sub coordonarea Silviei Macrea, spectacolul a fost dezvoltat pe două segmente, primul dintre ele fiind dedicat evidențierii bogatei moșteniri culturale a gurenilor. Filmele de arhivă, ilustrative pentru specificul cultural local s-au împletit cu cântece și dansuri, aduse în prim-plan de membrii comunității de azi. Dansurile ansamblului „Bujorul de Munte”, cântecele interpretate de Camelia Cosma Brad, Traian Stoiță, Ioana Brad, Ioan Răulea și Grupul vocal „Floare de bujor”, duetul Andreei și Mihaelei Cîmpean, momentul prezentat de suflătorii Dorel Cîndea și Răzvan Toma – toate au ilustrat bogăția spirituală și culturală pe care gurenii o transmit din generație în generație, precum și prețuirea pe care o poartă tradițiilor.

În cea de-a doua parte a spectacolului, Moldova, Transilvania și Țara Românească s-au unit prin cântecele, dansurile populare și obiceiurile prezentate de Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și interpreții: Izabela Tomița, Oana Tomoiagă, Sînziana Ștefan, Gabriel Dumitru, Nicu Mâță, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin și Ovidiu Homorodean.

Răsplătind excelența

În finalul spectacolului, intensitatea emoțiilor a crescut, căci comunitatea din Gura Râului a răsplătit excelența în cultură și implicarea în viața comunității. După titlul de cetățean de onoare al comunei decernat, în 2013, Silviei Macrea, managerul CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, Consiliul Local a decis, în unanimitate de voturi, ca onoranta distincție să îi fie acordată în acest an lui Ioan Crăcea, profesor-coregraf al Ansamblului „Bujorul de Munte” și profesionist din marea familie a Junilor Sibiului. De un deceniu încoace, Silvia Macrea și Ioan Crăcea dezleagă tainele jocurilor populare pentru copiii din comună, păstrând legătura cu specificul tradițional al acestor meleaguri și promovându-l în țară și peste hotare.

„Acum zece ani, puțini erau copiii din Gura Râului care știau să joace învârtita și jiana. Astăzi sunt puțini copiii care nu știu să le joace, iar acest lucru i se datorează lui Ionică Crăcea, care îi pregătește cu mult drag”, a subliniat primarul Gheorghe Călin, adăugând că în prezent 170 de copii gureni participă la cursurile de dans popular.

Ioan Crăcea a mulțumit comunității din Gura Râului: „Mă simt onorat, emoționat cum n-am mai fost niciodată și îndatorat, pentru că această distincție nu aș fi primit-o niciodată dacă nu erați dvs., dacă nu erau copiii care vin la dansuri… Cu Silvia Macrea am venit prima oară în comunitate și am simțit că sunt adoptat de dvs. și că simt la fel ca dvs. Simt ce se trăiește aici în Gura Râului, o comună plină de viață”, a spus Ioan Crăcea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*