I-au salvat viața

Primul caz din lume de disecție aortică complexă a fost tratat endovascular cu succes la Spitalul European Polisano din Sibiu.

HeartTeam si Sheriff Sultan  2500px Sheriff-Sultan,-Nicolae-Flroescu,-Victor-Costache---heart-team-2500pxUn pacient în vârstă de 59 de ani, din București, cu o disecție aortică complexă de tip B, refuzat de majoritatea centrelor de specialitate din țară, a fost tratat cu succes printr-un procedeu endovascular revoluționar. Intervenția a fost realizată pentru prima dată în lume de către echipa de specialiști Heart Team a Spitalului European Polisano Sibiu, cu participarea prof. dr. Sherif Sultan, au anunțat reprezentanții Polisano, printr-un comunicat de presă. Procedeul endovascular a constat în combinarea a două tehnici inovative ce nu au mai fost utilizate împreună niciodată până în prezent la tratamentul unui pacient cu această patologie gravă.

Avea șanse minime

Pacientul a fost diagnosticat cu disecție de aortă de tip B în luna iulie 2015. Această maladie extrem de gravă, care se manifestă printr-un sindrom dureros important la nivelul toracelui, evoluează foarte repede, șansele la viață ale pacientului fiind extrem de scăzute. Timp de 6 luni, pacientul a fost consultat de mai mulți medici, atât din România, cât și din străinătate, însă tratamentul chirurgical a fost exclus, din cauza riscurilor ridicate de paralizie și chiar deces. Peste 200 de pacienți cu disecție de aortă de tip B sunt diagnosticați anual în Romania. Până în prezent nu s-au descoperit tratamente eficiente care să asigure speranța la viață a acestora cu mai mult de un an.

Echipă internațională

Prin această intervenție realizată în premieră mondială la Spitalul European Polisano, rata de supraviețuire crește semnificativ, fără risc de paralizie sau accident vascular cerebral. Echipa medicală a fost formată din conf. dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică, dr. Nicolae Florescu, șeful secției de Cardiologie intervențională, dr. Mihai Chiloflischi, șeful secției de Anestezie-Reanimare, dr. Emma Ciobanu, chirurg cardiovascular. Acestora li s-au alăturat prof. univ. dr. Sherif A. H. Sultan, vicepreședintele Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară și președinte al Institutului Vascular de Vest, și dr. Niamh Hynes, medic primar chirurg din Irlanda. „Planul nostru strategic de dezvoltare ne-a permis să tratăm deja cu succes mai multe cazuri de disecție aortică prin tratament endovascular. Particularitatea acestui caz a fost prezența unei rupturi active a peretului aortic care ne-a permis să implementăm, pentru prima oară în lume, două tehnologii endovasculare diferite în acelasi timp: modulatorul de flux multistratificat și stent graftul“, a explicat dr. Costache.

Veronica VASILIU | soția pacientului

„Peste tot ni s-a spus că astfel de intervenții se fac doar în străinătate, dar chiar și acolo prognosticul de reușită e foarte rezervat. La Polisano am găsit singurul doctor care a dorit să îl trateze pe soțul meu și care ne-a dat foarte multă încredere că o să îl pună pe picioare.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*