Ia salvează România! Ziua Universală a Iei, sărbătorită pentru a doua oară la Sibiu

În perioada 19-24 iunie, Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului va găzdui o serie de evenimente care vor marca Ziua Universală a Iei. Acestea coincid cu sărbătoarea populară cunoscută sub numele de Sânziene.

Directorul general Ciprian Anghel Ștefan și directorul de marketing Mirela Iancu, împreună cu Andreea Ciortea, din partea Future Capital, au anunțat evenimentele prilejuite de Ziua Iei

Directorul general Ciprian Anghel Ștefan și directorul de marketing Mirela Iancu, împreună cu Andreea Ciortea, din partea Future Capital, au anunțat evenimentele prilejuite de Ziua Iei

Este al treilea an când, de Sânziene, femei de pe toată planeta vor purta ia cu mândrie, iar împreună vor forma o horă nemărginită a Drăgaicei. La Sibiu, evenimentul se află la cea de a doua ediție și se va desfășura din 19 până în 24 iunie. Organizatori sunt Muzeul ASTRA și Future Capital. „A răspuns «prezent» chemării muzeului o comunitate importantă de lipoveni, ansamblul Sinicika de la Mila 23, satul lui Ivan Patzaichin. Aceştia vor prezenta aici tradiţiile lor culinare şi artistice şi vor pregăti de Sânziene nu mai puţin de 21 de feluri de peşte care vor putea fi degustate“, a dezvăluit Ciprian Anghel Ștefan, manager general al CNM ASTRA.

Orașul de sărbătoare

Startul proiectului este pe 19 iunie, în ultima zi de școală, când profesori, elevi și părinți au ocazia să poarte cămăși tradiționale și să se bucure de surprizele Muzeului ASTRA. Din seria evenimentelor nu lipsesc atelierele pentru copii și adulți, concertele, obiceiurile, tradițiile, un târg de ii lucrate manual şi concursul „Cea mai frumoasă ie“ sau o plimbare în ie cu „Biciclete Cochete“, al cărei traseu pornește din Piața Mică și va urma pista de biciclete până în Dumbravă, unde pe participanți îi așteaptă un picnic la Târgul de Țară. Pe parcursul celor cinci zile, peste 100 de meşteri, artişti şi colecţionari din toată ţara, vor pune în scenă evenimentele din program. Printre participanţi se numără colecționarii: Iulia Gorneanu, Corina Bedreaga, Ana Borca („Ia călătoare“, Eugen Vaida (Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului), dar şi Asociaţia „Zestrea“ din Cluj, Asociația „Vatra Hărmanului“, Cobzality, împreună cu profesioniştii focului de la Crispus si Pyro Events.

Povești premiate

Cei care au salvat din podul bunicii o ie sau un alt obiect tradițional pot participa la un concurs inedit. „Cei care aduc astfel de obiecte în 20 și 21 iunie, în Târgul de Țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la căsuța «Ia Sibiu» și îi dezvăluie povestea pot câștiga o ie din cea mai frumoasă colecție privată din România – colecția Iulia Gorneanu – sau o cămașă populară bărbătească oferită de Muzeul ASTRA“, au anunțat organizatorii.

Spectacol de foc

Ziua Universală a Iei ne aduce mai aproape de tradiție, de ritual, de elementul suprem al focului. Focurile de Sânziene se aprind în lumea magică a basmului, în ceruri și pe pământ, într-o sărbătoare a iubirii, ce marchează începutul verii. Pornind de la basmele românești, trupele Crispus și Cobzality construiesc un univers amplu, în care fiinţele fantastice coexistă. Scenariul este unul de poveste şi de povestit, în egală măsură. Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, 20 iunie, de la ora 22, la scena de pe lacul din muzeu. (Margareta LUPU)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*