Iluminatul public este deranjant

DSC_0757Investiţiile pentru eficientizarea iluminatului public, atât cel stradal, când şi din instituţii precum şcolile, reprezintă în prezent o mare provocare pentru administraţia locală sibiană. Necesarul de investiţii pentru a atinge standardele europene în domeniu este de ordinul câtorva milioane de euro.

Potrivit specialiştilor din domeniu, prezenţi vinerea trecută la conferinţa „Iluminatul şi spaţiul public urban“, organizată la Sibiu de Asociaţia Română pentru Iluminat (ARI) şi Comitetul Naţional Român de Iluminat (CNRI), cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, numai în câteva zeci de primării există servicii de iluminat organizate conform legislaţiei în domeniu, în vigoare în ţara noastră încă din 2007, în condiţiile în care realizarea unor investiţii în sisteme de iluminat eficiente energetic pot reduce factura de electricitate a administraţiilor locale cu până la jumătate, bani care pot fi folosiţi apoi pentru alte capitole.

Sibiul, comparat cu Praga și Zagreb

Specialistul elveţian în istoria iluminatului Laurent Chrzanovski, organizatorul local al evenimentului, a arătat că problema eficientizării iluminatului public este aproape rezolvată în nordul Europei, însă în ţări ca România, altele din centrul şi estul Europei, dar şi Italia sau, Franţa, se poate spune că peste 99% din iluminatul stradal este inadecvat, moştenit de zeci de ani. Totodată, Chrzanovski susține că investiţiile în domeniu trebuie făcute în mod inteligent, autorităţile locale trebuind să aleagă sisteme rentabile, nu doar foarte ieftine. El a arătat că subiectul poate fi abordat şi din punct de vedere al esteticii urbane, menţionând că Sibiul, aflat într-o zonă de exploatare a gazelor naturale, ar putea prelua lecţia unor oraşe ca Praga şi Zagreb, care au revenit la iluminat stradal cu lămpi pe gaz, pentru a respecta o tradiţie istorică, dar şi pentru că acesta este mult mai ieftin decât cel electric.

Fonduri europene

„Reorganizarea administrativă este departe de a se realiza, sunt destul de multe localităţi care nu îşi pot susţine nici măcar cheltuielile proprii, darămite să poată realiza o astfel de investiţie“, a afirmat Dan Ovidiu Vătăjelu, preşedintele ARI. El a mai arătat că asociaţia sa a început o monitorizare a modului de iluminat din şcoli, concluzia fiind că acesta este în cele mai multe cazuri total impropriu desfăşurării efortului intelectual de către copii, fiind vorba de sisteme moştenite din perioada comunistă. De asemenea, din datele ARI a rezultat că o mare parte a accidentelor rutiere din România care au loc pe timpul nopţii sunt din cauza iluminatului stradal necorespunzător. De asemenea, Vătăjelu a afirmat că în exerciţiul financiar 2014-2020 există la dispoziţie fonduri europene pentru modernizarea iluminatului public care ar putea fi accesate de către autorităţile publice.(D.M.)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*