Imunizarea populației cu grad ridicat de risc

Campania de vaccinare anti-COVID 19 este în plin proces de derulare în județul Sibiu

Activitatea de vaccinare pentru categoriile de persoane din etapa a II-a este în plin proces de derulare în județul Sibiu. În această etapă sunt imunizate persoanele cu grad ridicat de risc vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice, precum și persoanele care desfășoară activități în domenii – cheie, esențiale.

În centrele rezidențiale

Încă din prima zi, două echipe de vaccinare mobile s-au aflat la sediile a două centre rezidențiale din județ. O echipă a efectuat activitatea de vaccinare la Centrul pentru seniori „Maria Theresia” din Șura Mică, iar cealaltă a desfășurat activități de vaccinare la Asociația „Dr. Carl Wolff” din Sibiu. Potrivit strategiei de la nivelul județului Sibiu, imunizările din cadrul centrelor rezidențiale se fac exclusiv cu ajutorul echipelor de vaccinare mobile și cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, care asigură deplasarea echipelor la centre.

Categorii de populație

De luni 18 ianuarie, activitatea de vaccinare s-a extins la celelalte categorii de persoane prevăzute a fi imunizate în etapa a II-a după cum urmează:

·         Adulți cu vârsta peste 65 ani.

·         Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, care suferă de oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

·         Persoanele care desfășoară activități în domenii esențiale:

·         Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

·         Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

·         Personalul din sectorul economic vital:

·         Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

·         Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

·         Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

·         Unități de producție, transport și distribuție gaze;

·         Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

·         Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

·         Transport de persoane și mărfuri;

·         Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

·         Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

·         Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

·         Personalul poștal și din servicii de curierat;

·         Personalul cultelor religioase;

·         Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

·         Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Cu programare

În vederea vaccinării împotriva COVID-19, persoanele prevăzute în etapa a II-a de vaccinare, au la dispoziție o serie de modalități pentru a se programa:

·         Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID-19 utilizând oricare dintre următoarele modalități:

– prin medicii de familie;

– individual, prin intermediul platformei RoVaccinare (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login );

– prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);

– prin call center 021.414.44.25, e-mail: sb.callcenter@vaccinare-covid.gov.ro ;

– prin structurile de asistență socială de la nivelul U.A.T.-urilor.

·         Persoanele adulte cu afecțiunile cronice menționate anterior, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:

– prin intermediul oricărui alt medic de familie;

– prin call center  021.414.44.25, e-mail: sb.callcenter@vaccinare-covid.gov.ro ;

– prin structurile de asistență socială de la nivelul U.A.T.-urilor.

·         Persoanele care desfășoară activități în domenii esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.

Persoanele eligibile etapei II se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

Centre de vaccinare

În urma unei analize efectuate împreună cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu, care a avut în vedere asigurarea unor centre cu mai multe fluxuri (puncte) de vaccinare, în prima fază s-a decis organizarea la nivelul județului Sibiu a unui număr de 5 centre cu 7 puncte de vaccinare, după cum urmează:

·         Spitalul Militar de Urgență “ Alexandru Augustin” Sibiu – cu un singur punct de vaccinare / municipiul Sibiu, Bulevardul Victoriei, nr. 46

·         Redal Expo – cu două puncte de vaccinare / municipiul Sibiu, strada Johann Sebastian Bach, nr. 4

·         Spitalul Municipal Mediaș – cu un punct de vaccinare / municipiul Mediaș, strada Cloșca, nr.2

·         Sala de sport a Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr din Avrig – cu două puncte de vaccinare / orașul Avrig, strada Horea, nr. 15

·         Sala de sport a Colegiului Tehnic August Treboniu Laurean – cu un punct de vaccinare / orașul Agnita, strada Școlii, nr. 2

Centrele de vaccinare operaționalizate pentru prima etapă de vaccinare, rămân în continuare funcționale, pentru a asigura imunizarea cât mai multor persoane prevăzute în etapa I, chiar dacă se începe imunizarea etapei II.

Centre noi de vaccinare

Pentru perioada următoare, au fost identificate 19 centre de vaccinare comunitare, amplasate în municipii și în orașe din județ, iar pentru acestea a fost aprobată prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență schimbarea de destinație a spațiului. Aceste centre urmează a fi deschise etapizat, în funcție de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze și de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.

Mii de persoane vaccinate

Potrivit datelor puse la dispoziția Instituției Prefectului județul Sibiu de către Direcția de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, până marți 19 ianuarie, ora 8, la nivelul județului Sibiu fuseseră vaccinate împotriva COVID-19, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 6.167 persoane. Până marți, sosiseră în județ 8.613 doze de vaccin, în 7 tranșe,  ultimul lot fiind de 3.444 de doze.

Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare până marți: 17 reacții comune și minore, din care: 9 de tip local (durere la locul injectării), 5 de tip alergic, 3 – altele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*