În cinstea baronului / Weekend muzical dedicat lui Samuel von Brukenthal la Sibiu

În 26 iulie se împlinesc 299 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal. În acest weekend, Filarmonica de Stat Sibiu, împreună cu Muzeul Național Brukenthal, organizează trei manifestări care-l sărbătoresc pe faimosul guvernator al Transilvaniei.

 

Evenimentele vor avea loc pe esplanada Filarmonicii, în curtea Muzeului de Istorie și în curtea înterioară a Palatului Brukenthal.

Proiectul se desfășoară sub coordonarea Krisztinei Bucșe, secretar muzical al Filarmonicii sibiene. Aflată la prima ediție, manifestarea este dedicată vocilor, instrumentelor soliste sau ansamblurilor instrumentale cu un program original, repertoriul ales fiind unul de muzică clasică, muzică ușoară, jazz, pop sau rock.

Ipostază nouă

„Proiectul «Concerte pe acoperiș» este cel mai tânăr proiect al Filarmonicii de Stat Sibiu și este, totodată, un proiect pe care îl îndrăgesc mult. Coordonarea lui a fost o provocare pentru mine, fiind pentru prima dată când mă aflu în această ipostază, iar din cauza pandemiei și a normelor de distanțare, au fost momente când nu am crezut că vom reuși. Iată-ne însă bucuroși de succesul primelor evenimente care au avut loc. În weekend-ul care urmează vă așteptăm să îl sărbătorim pe Samuel von Brukenthal, dar și la celelalte concerte, atât în public, cât și în mediul online”, a spus Krisztina Bucșe.

Cvartetul „Brukenthal“

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21, pe esplanada Filarmonicii de pe strada Cetății, melomanii sunt invitați să urmărească reprezentația cvartetului „Brukenthal“, format din Marius Radu (vioară), Lilia Radu (vioară), Terez Mihaly (violă) și Mircea Ittu (fagot). În program: L. Boccherini, D. Schostakovich, J. Haydn, J. Strauss și G.F. Haendel. Cvartetul „Brukenthal“ s-a înființat în anul 1998, fiind una dintre cele mai vechi formații camerale ale Filarmonicii din Sibiu. În cadrul festivalului „Concerte pe acoperiș”, ansamblul va apărea într-o formulă instrumental inedită, cu fagot în loc de violoncel. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Concert la palat

Duminică, 26 iulie, de la ora 19.00, curtea Muzeului de Istorie va fi gazdă pentru cei mai valoroși tineri violonceliști din România, reuniți în ansamblul PlaCello. Sub genericul „De la Clasic la Divertisment“, vor evolua Răzvan Suma, Ella Bokor, Ștefan Cazacu și Mircea Marian. Biletele costă 20 de lei. Informații la telefon 0735.566.486. Seara de duminică se va încheia cu un „Concert extraordinar de ziua lui Brukenthal“, de la ora 20.30, susținut de muzicieni ai Orchestrelor Radio București și soliști ai Filarmonicii de Stat Sibiu, conduși de dirijorul Cristian Lupeș – chiar „acasă“ la Brukenthal, în curtea interioară a palatului din Piața Mare. În programul concertului: Henry Purcell: Rondo, Dan Dediu: Codex Brasovensis, Georges Bizet – Rodion Shchedrin: Suita Carmen. Accesul se face pe pe bază de invitație. Informații la 0735.566.486.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*