În spatele cortinei FITS

Dimineața zilei de 30 iunie l-a adus din nou pe profesorul și teatrologul Octavian Saiu lângă artiștii care își susțin spectacolele în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferințelor de presă zilnice, Octavian Saiu obține informații din spatele cortinei.

Echilibrul sinelui prin dans

Primele invitate ale conferinței au fost Noa Wertheim și Rachel Grodjinovsky, artiste ale Verigo Dance Company. Echipa Verigo Dance Company susține că dansul este mai mult decât o mișcare a corpului, este conectarea spiritului, a minții și a corpului, este un tot unitar. Dansatorii nu împart doar ringul de dans sau scena, ci sunt împreună și în viața personală. Locuind la jumătatea drumului dintre Tel Avig și Israel, artiștii conviețuiesc într-un sat care le facilitează conexiunea cu natura, astfel încât pot crea. „Verigo nu este doar o companie de dans, este mult mai mult de atât”, a spus Noa Wertheim.

Teatru printre lumânări

Stefan Behr și Markus Moiser fac parte din THEATER ANU, echipa de actori care privește spectatorii în ochi atunci când își susțin momentul artistic. Ei au explicat că nu sunt niște actori obișnuiți care performează pe scenă, iar publicul se află în întuneric, ci își doresc să simtă sentimentele celor care îi privesc. Pentru a reuși acest lucru, ei își susțin spectacolele înconjurați de lumânări. Un număr de 3500 de lumânări a reprezentat decorul „scenei” echipei THEATER ANU pentru spectacolul pe care l-au susținut în centrul Sibiului.

Pe ritmuri de flamenco

„Nu îmi pot imagina un astfel de festival fără flamenco!”, a declarat Octavian Saiu la începutul conversației pe care a avut-o cu Jaime Trancoso, Geronimo Dominguez și Gautama Del Campo, o parte din artiștii care formează echipa Flamenco Agency. „În sudul Spaniei, flamencoul este identitatea noastră”, a menționat Jaime Trancoso. Dansul flamenco pe care îl realizează este unul reinterpretat, atipic, deoarece se folosește saxofonul, intrument muzical neîntâlnit în muzica specifică acestui dans.

Mai multe informații despre programul spectacolelor FITS puteți găsi pe pagina sibfest.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*