Încep Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a. Seară de scurtmetraje regizate de femei

Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a încep la Sibiu, în data de 14 august, ora 20:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, cu o seară de scurtmetraje regizate de femei.

Vor fi proiectate filmele:

  • Contraindicații, r. Lucia Chicoș, 2019 (premiul al III-lea la Cannes 2020, Cinefondation);
  • O moarte în familia mea, r. Andra Tarara, 2018;
  • I Am Here, r. Alina Manolache, 2020;
  • Atrii, ventricule, r. Laura Pop, 2020;
  • Elefant, departe, r. Teona Galgoțiu 2020.

Proiecțiile se vor încheia cu o sesiune de Q&A la care vor participa o parte din regizoarele invitate.

Selecția este curatoriată de criticul de film Georgiana Mușat, care afirmă: „În pofida faptului că 2020 a fost un an pandemic cu mari greutăți pentru cineaști, am întrunit o selecție care atestă că cenzurile impuse de sechestrarea la domiciliu a devenit și un spațiu creativ intimist de redescoperire și realiniere la noua realitate”.

Astfel, Elefant departe, Atrii, ventricule și I Am Here (titluri care se regăsesc în omnibus-ul Cinema@casă, prezentat în cadrul Festivalului Filmului European) explorează întocmai decalajul dintre spațiul personal, îngrădit, bazat de repetiții domestice și exteriorul, care-a devenit un spațiu necunoscut, în mare parte vacuizat de prezențe umane.

Dacă filmul Alinei Manolache explorează teritoriul camerelor de supraveghere, Teona Galgoțiu abordează subiectul într-o manieră ludico-parodică, lăsând vocea impersonală a unui extraterestru trimis pe Pământ în timpul pandemiei să nareze minunile și paradoxurile umane.

Laura Pop explorează lumea celor „patru pereți” într-o animație în care un omuleț se tot întinde dintr-un cub în altul, însă fiecare e prea neîncăpător pentru el. Din selecție nu lipsesc două titluri importante: filmul regizat de Lucia Chicoș, Contraindicații, premiat în cadrul Cinefondation la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, o poveste intimistă despre relația bolnăvicioasă dintre mamă fiică și O moarte în familia mea, scurtmetrajul documentar al Andrei Tarara (regizoarea lungmetrajului de debut Noi împotriva noastră, care urmează să fie lansat în cinemauri în anul viitor) care urmărește trei generații feminine, puse în fața ultimelor zile din viața bunicii.

Organizatorii aștepteaptă rezervările la adresa de e-mail premiilesofianadejde@gmail.com.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu măsurile sanitare aflate în vigoare.

One Comment

  1. Pingback: Încep Zilele Sofia Nădejde – Ediția A IV-a. Seară De Scurtmetraje Regizate De Femei » Stiri Pro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*