Începe Festivalul George Enescu la Sibiu

Peste 80 de artiști de talie mondială vor fi prezenți la Sibiu în perioada 3-14 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la Sibiu. Legendara pianistă Elisabeth Leonskaja, spectaculosul pianist și compozitor japonez, nevăzător din naștere- Nobuyuki Tsujii și ansamblul Kremerata Baltica, țin capul de afiș la ediția din acest an. Iubitorii muzicii clasice se vor  putea bucura de 8 concerte și recitaluri, toate în premieră pe scena sibiană.

Kremerata Baltica

Festivalul George Enescu de la Sibiu va începe marți, 3 septembrie, la Sala Thalia, cu un recital susținut de Monte Piano Trio, format din doi italieni și o româncă: Francesco Sica (vioară), Claude Frochaux (violoncel) și Irina Botan (pian). Extrem de apreciați la nivel internațional, presa de specialitate îi recomandă drept un trio care știe să redea calitatea nobilă a sunetului, capabil să creeze contraste extraordinare. Au susținut concerte pe unele dintre  cele mai importante scene ale muzicii clasice, precum Berliner Philarmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Covent Garden Londra, Daning Theater din Shanghai sau Ateneul Român.

Tot la Sala Thalia, în 5 septembrie, pianistul canadian Charles Hamelin va oferi publicului un recital de înaltă ținută, datorită felului în care reușește să îmbine inteligența și finețea când este în fața pianului. Criticii au spus că are „abilitățile necesare să rivalizeze cu cei mai buni și experiementați pianiști din lume.”Are deja la activ numeroase premii internaționale și este invitat să cânte pe scene importante ale muzicii din Londra, Lyon, Münich, Paris, Varșovia dar și în Japonia. Este considerat unul dintre vârfurile generației sale. În prezent lucrează în mod
constant cu pianistul Jean Saulnier.

6 concerte într-o săptămână

În perioada 9-14 septembrie, Sibiul va găzdui nume importante ale festivalului. În fiecare seară va avea loc câte un concert-premieră.

Una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, Elisabeth Leonskaja, va concerta în 9 septembrie la Sala Thalia. Despre Elisabeth Leonskaja s-a spus că este „ultima mare doamnă a Școlii Sovietice”,  „Leoiaca pianului” sau „Anti-Diva”. A concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume și  a fost distinsă cu numeroase premii și onoruri pentru serviciile deosebite aduse vieţii culturale.

Elisabeth Leonskaja

În 10 septembrie, ne mutăm la Biserica Catolică din Piața Mare unde va avea loc concertul susținut de La Grande Chapelle Madrid – ansamblu vocal și instrumental care a reușit să readucă pe scenele lumii muzica sacra timpurie. Cu accent pe voci și rigoare muzicologică, ansamblul va oferi o viziune unică a marelui repertoriu vocal spaniol.

Miercuri, 11 septembrie, la sala Thalia, cunoscutul violonist David Grimal va susține un recital în duet cu pianistul Grigor Asmaryan. Este unul dintre cei mai renumiți violoniști ai momentului. Este un preferat al compozitorilor pentru că abordează repertorii dificile, fiind interesat atât de orchestră, muzica de cameră, muzica contemporană cât și de muzica barocă, muzica clasică sau muzica romantică.

Unul dintre cele mai așteptate momente din festival este recitalul pianistului Nobuyuki Tsujii. Acesta va cânta în 12 septembrie, sala Thalia. Japonezul Nobuyuki Tsujii a câștigat rapid notoritetate în întreaga lume, datorită talentului său muzical și a tehnicilor unice de învățare a muzicii și de a o interpreta alături de renumite orchestre. Nevăzător din naștere, Nobuyuki Tsujii  spune că pianul este o extensie a corpului său.

Următorul concert din cadrul Festivalului Enescu de la Sibiu va fi susținut chiar de Filarmonica de Stat Sibiu, în 13 septembrie, la Sala Thalia, avându-l dirijor pe Cristian Lupeș și invitați pe soliștii Francesco Tristano și Michael Barenboim.

Renumita Kremerata Baltica, va concerta în 14 septembrie, la Sala Thalia. Cu o abordare inovatoare, deschisă experimentului artistic, ansamblul  a fost denumit de fondatorul său, violonistul Gidon Kremer, o „democrație muzicală.” Kremerata Baltica va încheia seria concertelor „marca Enescu”, la Sibiu.

Toate concertele vor începe la ora 19.00.

Bilete și pachete speciale pentru melomani

Biletele pot fi cumpărate de pe platformele Iabilet.ro, eventim.ro, Humanitas si Sala Thalia.

Organizatorii au pregătit trei pachete speciale pentru iubitorii de muzică: Piano, Cameral și Ansambluri, care vor asigura intrarea la câte 2 recitaluri sau concerte de gală,  la un preț mai special, prin platforma online iabilet.ro.

Festivalul Enescu de la Sibiu este organizat de Asociația Culturală Play, fiind un eveniment-extensie a Festivalului Internațional George Enescu, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*