Începe ”Noaptea Cercetătorilor”, eveniment dedicat pasionaților de știință

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu organizează vineri, 30 septembrie, începând cu ora 16.00, cea de-a noua ediție a Proiectului ”Noaptea Cercetătorilor”. Evenimentul va avea loc, în spaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, cu implicarea a peste 200 de cadre didactice, a personalului Bibliotecii Universităţii ”Lucian Blaga” și a voluntarilor.

Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre, Complexul Național Muzeal ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA, instituții care au pregătit programe speciale și vor primi vizitatorii în sălile de bibliotecă, în laboratoarele de conservare – restaurare și la Cercul Militar.

Pregramul complet al evenimentului, precum și locațiile, sunt disponibile AICI 

Prin metode de cercetare specifice fiecărui domeniu, comunitatea academică și studenții voluntari vor  provoca publicul vizitator la o incursiune în lumea literelor, artei, investigațiilor medicale (în sensul științific), la prezentări de tehnologii de ultimă generație, descoperiri și aplicații utile în industrie și agricultură. Sunt pregătite workshop-uri, experimente științifice, demonstrații tehnice, demonstrații cu roboți. Nu lipsesc din program conferințele pe teme culturale și științifice, atelierele de pictură, atelierele de traduceri, studioul de jurnalism deschis tuturor. În fiecare spațiu pus la dispoziția publicului un domeniu științific își va dezvălui tainele, fie că este vorba despre lumea dreptului, a științelor economice sau teologiei. Expoziții de documente de patrimoniu, expoziții de carte, prezentări ale proiectelor derulate prin Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în calitate de partener sau în nume propriu.

Evenimentele desfășurate în ultima zi a lunii septembrie sunt incluse pe Agendele evenimentelor culturale finanțate de Consiliul Județean, Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu, Ministerul Educației Naționale, iar edițiile 2018 – 2021 s-au aflat pe agenda de finanțare a Comisiei Europene prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie în cadrul Programului Orizont 2020.

”Noaptea Cercetătorilor 2022” este un proiect prin care Sibiul participă la un eveniment european care îşi propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg şi să contribuie la o mai bună cunoaştere a rezultatelor şi impactului cercetării asupra comunităţii, a cetăţenilor şi a vieţii de zi cu zi.  Centrul universitar sibian se alătură celor peste 300 de orașe din Europa, la o adevărată sărbătoare a științei.

Acţiunea este cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, prin  Programul Agenda culturală și pentru dezvoltarea comunității 2022

”Noaptea Cercetătorilor” se desfășoară și cu sprijinul Proiectului  „Dezvoltarea de tehnologii noi și emergente în contextul stimulării cercetării de excelență în ULBS- TEHNE” finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 -Performanţă instituţională- Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, Contract nr. 28PFE/30.12.202.

Eveniment susținut prin proiectul „Dezvoltarea de tehnologii noi și emergente în contextul stimulării cercetării de excelență în ULBS- TEHNE” finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 -Performanţă instituţională- Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, Contract nr. 28PFE/30.12.2021

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*