INEDIT În colecțiile Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu au fost descoperite fosile ale unor crocodili care au trăit acum 34-48 de milioane de ani

O echipa de cercetători a descoperit in colecțiile Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu fosile de crocodil din grupul gavialilor. Dinții izolați de crocodili de acolo au fost colectați pe parcursul a peste un secol, însă nu au fost niciodată studiați cu suficientă atenție.

”Pe baza unor dinți proveniți din rocile de la Turnu Roșu (fostă Porcești) cercetătorii specializați în cercetarea vertebratelor fosile au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenți în acea zonă în Paleogen, acum ca. 34-48 milioane de ani. În acele timpuri, ape calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicații munți care astăzi revin Făgărașului. Dinții izolați de crocodili de acolo au fost colectați pe parcursul a peste un secol, însă nu au fost niciodată studiați cu suficientă atenție. Ei provin de la mai mulți indivizi, fiind separate pe baza fosilelor existente, cel puțin cinci forme morfologice. Pe baza caracterelor particulare, au fost atribuiți unor forme primitive de gavial, aflați pe atunci la începutul istoriei lor geologice”, au explicat reprezentanții Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu.
Crocodilii din grupul gavialilor viețuiesc astăzi în sudul și sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice. Cel mai cunoscut dintre ei este gavialul indian, așa-numitul gharial (Gavialis gangeticus). Ceea ce îi distinge sunt boturile alungite și înguste, dotate cu o multitudine de dinți în șirurile dentare, specializate pentru hrana lor specifică, respectiv peștele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*