Inedit la Sibiu: Aquagym

 

Pentru cei preocupaţi de sănătate, care vor să îmbine utilul cu plăcutul şi nu numai, în premieră la Sibiu se lansează cursurile de gimnastica în apă, aquagym. O noutate în lumea locală a sportului, ce îmbină armonios mişcarea sub apă cu exerciţiile de aerobic, aquagym, devenind astfel alternativa ideală pentru cei care iubesc să înoate şi să trăiască sănătos.

 

La Sibiu, ideea a fost adusă de o fostă înotătoare mutată în urma cu trei ani în Ardeal, mamă a trei copii şi iubitoare de înot care şi-a transformat pasiunea într-o meserie. „De când mă ştiu mi-a plăcut să dansez şi să fac mişcare. Am descoperit aceasta combinaţie de gimnastică în apă în Bucureşti, acolo unde am urmat şi un curs specializat în acest sens“, explică Oana Rogojanu, instructor aquagyms. Astfel, s-a gândit să promoveze mai departe aceste mod inedit de a face mişcare, lansând o serie de cursuri pentru cei interesaţi, la bazinul de la Complexul Baia Neptun.

Primele cursuri vor avea loc marţi, 13 noiembrie, de la ora 8.30, programul complet putând fi consultat pe site-ul www.aquagyms.ro. Durata unui curs este de 50 de minute şi costă 10 lei, însă în prima săptămâna doritorii vor putea participa gratuit, exceptând intrarea la bazin de 7 lei, respectiv 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. După prima săptămână de evaluare vor fi făcute grupele de cursanţi, în funcţie de condiţia fizică, vârstă şi interesele fiecăruia.

 

Beneficii pentru corp şi minte

În comparaţie cu antrenamentele de fitness practicate în sălile de sport sau în aer liber, gimnastica în apă are un impact redus asupra articulaţiei şi coloanei vertebrale, deoarece apa diminuează cu până la 90% din greutatea corpului. Astfel, tensiunea articulaţiilor este mult mai mică, mişcările sunt mult mai ample, în timp ce presiunea apei solicită şi antrenează toţi muşchii corpului. Efectele benefice sunt valabile şi în cazul celor care nu ştiu să înoate, aquagyms fiind recomandată în special lor. Practicată cu regularitate, această formă de mişcare, îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular şi cel respirator, întăreşte articulaţiile, reduce ţesutul adipos şi creşte elasticitatea musculară. În timpul unei ore se pot arde până la 800 de calorii, în funcţie de frecvenţa şi dificultatea mişcărilor şi de adâncimea apei, diferenţa dintre înot şi aquagym fiind lucrul pe verticală şi faptul că gimnastica în apă asistă circulaţia venoasă.

 

 

Mişcare de la mic la mare

Gimnastica în apă este recomandată atât sportivilor, pasionaţilor de fitness, cât şi tinerilor şi vârstnicilor deopotrivă. Cursul de la bazinul Neptun va fi structurat în patru etape: încălzirea care pregăteşte organismul pentru muncă, previne leziunile şi creşte temperatura corpului şi a ritmului cardiac, muşchi fiind pregătiţi pentru efort, 5-10 minute, partea principală sau antrenamentul de aerobic, de 20-25 de minute, care ridică rata frecvenţei cardiace până când aceasta are efect asupra sistemului cardio-respirator şi îmbină salturile cu mişcări de braţe şi picioare, urmând ca gradul de complexitatea să crească pe măsură ce grupele vor avansa, urmată de antrenamentul stabilizat pe fiecare grupă musculară în parte cu gatere pentru apă şi baghete pentru sprijin, 10-15 minute, iar la final partea de revenire la calm, 5 minute, ce are ca scop reducerea treptată a frecvenţei cardiace prin întinderi dinamice şi statice. „Voi ţine cont de vârstă, de interese şi bineînţeles de condiţia fizică a fiecăruia, tocmai de aceea m-am gândit ca la grupele de seniori să lucrez mai mult stabilizat, iar pentru copii am gândit un program distractiv şi dinamic bazat pe sărituri. Vor fi mişcări combinate de braţe şi picioare pe ritmul muzicii, folosind uneori echipament adiţional“, explică Oana. La curs pot participa copii cu înălţimea minimă de 1.40 metri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*