INFOBIZ CU CIPRIAN FARAON: Sibiul nostru – o formulare mai potrivită în limbajul candidaților!

Sibiul a cunoscut o evoluție din toate punctele de vedere în ultimii 10-12 ani. Poate nu a fost o evoluție planificată, poate a fost una cvasi-naturală, însă cu siguranță a existat. Cred, totuși, că a venit momentul să avem o viziune mult mai complexă, care să permită o dezvoltare durabilă, organizată pentru următorii 10-20 ani. Ceea ce ne lipsesc sunt viziunea, curajul, proiectele mari, deschiderea către cetățean, spre nevoile mediului de afaceri. Nu am reușit încă să stabilim o direcție sau o destinație, propunându-ne una, să anticipăm impactul dezvoltării asupra orașului, județului, al comunității. Suntem de cele mai multe ori reactivi și nu proactivi.

Aș vrea, ca parte a comunitații sibiene, a mediului de afaceri sibian, Sibiul să investească profund în educație, prin susținerea financiară a fiecărei școli pentru dezvoltarea bazei materiale (săli de studiu adecvate, specializate și dotate cu o tehnologie adecvată, săli de informatică, laboratoare, cabinete pe diverse discipline). Primăria trebuie să devină un puternic susținător al învățământului dual, având suficiente instrumente pentru a dezvolta și susține aceste practici. Sibiul trebuie să devină un oraș inteligent („Smart City”), un rol esențial putând să-l joace Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În acest sens Primăria ar trebuie să arate deschidere pentru a încheia un parteneriat cu ULBS, universitatea putând implica resursele proprii: structurile acesteia, activitatea de cercetare, implicarea studenților, dar și rețeaua internațională de care dispune.

Aș vrea un Sibiu cât mai verde, în care aerul de munte încă să domine atmosfera sibiană. Administrația locală, dar și județeană, trebuie să încurajeze reducerea poluării. Primăria poate achiziționa autobuze electrice, încuraja utilizarea transportului public prin crearea de artere speciale pentru deplasare, ceea ce ar însemna o viteză de deplasare mai ridicată, un interval de timp mai redus, confort ridicat. Poate crea infrastructura sănătoasă, sigură, pentru mersul cu bicicleta.

Eu vreau un Sibiu participativ, în care cerințele și nevoile cetățenilor să fie ascultate și rezolvate de către administrația locală. Vreau acel parteneriat sănătos între mediul de afaceri și administrație, între cetățean și administrație, în care să nu existe învins și învingător, cu respect și încredere de ambele părți. Vreau să simt că există o abordare echilibrată între autoritatea publică locală și cetățean, între autoritatea publică locală și mediul de afaceri local.

Vreau un Sibiu cu o administrație profesionistă în care personalul să lucreze cu adevărat în folosul cetățeanului, să-l asiste, să-l indrume sau să-i soluționeze problema. Vreau ca serviciile esențiale din cadrul primăriei, cele care interacționează cu publicul, să fie profesioniste, să beneficieze de personal calificat, determinat, să beneficieze de dotări tehnologice moderne, să digitalizeze și să simplifice cât mai mult procedurile de obținere a unor avize, autorizații, plăți.

M-aș bucura să avem un Sibiu în care să depășim stadiul studiilor, dezvoltând planuri de mobilitate urbană durabilă, arătând nevoia fluidizării traficului prin construcția unei centuri pentru sudul Sibiului, și să trecem la fapte.

Eu vreau un Sibiu care să-și păstreze cultura, tradițiile. Vreau un Sibiu civilizat, curat, primitor, așa cum era cunoscut. Sibiul a crescut mult din punct de vedere al populației și, probabil, va continua să crească. Economia locală are nevoie de forță de muncă activă, disponibilă, pregătită. Primăria trebuie să asigure egalitatea de șansă fiecărui cetățean care a decis să trăiască aici, asigurându-se că nu sunt afectate cultura, civilizația, bunul simț, ospitalitatea pentru care sunt cunoscuți localnicii. Să nu schimbăm o cultură care datează de secole, ci să o conservăm și transmite mai departe.

Vreau un Sibiu în care să ne putem crește copiii în siguranță, în care să nu avem parte de violențe, agresiuni, dar mai ales nepăsare din partea autorităților locale. Eu vreau un Sibiu vesel, în care zonele de agrement să nu existe doar pe hârtie.

Este imperioasă nevoie de o zonă metropolitană. Se vorbește de mult timp de aceasta, însă ambițiile și orgoliile șefilor de instituții blochează acest demers. Instituțiile nu sunt ale unuia sau altuia, ci aparțin cetățenilor.

Îmi doresc un Sibiu a cărei administrație să aibă o execuție bugetară responsabilă, un plan de investiții asumat și realizat. Am încredere că primarul Sibiului va avea mai mult curaj, când va veni vorba de proiecte pentru comunitate, mai multă determinare, va solicita mai multă responsabilitate celor care conduc direcțiile și regiile administrației locale. Nu în ultimul rând, vreau să văd un Sibiu în care proiectele și inițiativele consilierilor locali sau județeni sunt încurajate și susținute de primar sau de președintele Consiliului Județean!

Dezvoltarea cultului personalității, a șefului suprem în instituții publice(al administrației judetene), nu mai poate fi încurajată sau susținută de comunitate.

Oare vreau prea multe de la Sibiul nostru?

 Ciprian Faraon

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*