Întăriri la Salvamont

 

 

Tergiversată de mult, pregătirea unei echipe canine care să stea permanent la baza de la Bâlea Lac va începe în curând. Cu toate acestea, echipa ar putea intra în serviciu de abia peste un an. Folosirea unui câine specializat în salvarea din avalanşă ar reduce timpii de salvare de la 15 minute, sau chiar mai mult, la aproximativ două minute.

 

 

 

Deşi Centrul Chinologic poate pune oricând la dispoziţie un câine şi poate asigura pregătirea acestuia împreună cu salvamontistul cu care va lucra, problemele apar din partea Serviciului Salvamont Sibiu. Salvamontistul trebuie să locuiască la casă, pentru a asigura şi cazarea câinelui şi trebuie să fie angajat cu contract în cadrul Salvamont. Deocamdată, singurul salvamontist dornic să lucreze cu un câine şi care locuieşte la casă este un fost voluntar care a fost angajat, în cele din urmă, dar căruia îi expiră contractual peste o lună. „În luna mai expiră contractul colegului. Noi am făcut demersurile, dar nu depinde doar de conducerea judeţului să fie deblocat un post. A avut statut de voluntar înainte de a fi angajat şi, până se va debloca postul, va avea acelaşi statut de voluntar. Sunt un pic mai complicate lucrurile acum, din punct de vedere administrativ“, a explicat Adrian David, şeful Salvamont Sibiu.

Câinele salvează vieţi

Din cauza avalanşelor frecvente, în Munţii Făgăraş este absolută nevoie de un câine specializat. „Se poate căuta într-o avalanşă de mari dimensiuni şi, în două minute, câinele poate să găsească victima. Cu celelalte mijloace, oamenilor le-ar lua minim un sfert de oră, în condiţiile în care rata de supravieţuire este foarte mare în primele 15 minute, undeva la 90 la sută, după care scade dramatic în următoarele 15 minute, la 30 la sută“, a recunoscut David. Câinele are acest avantaj deoarece, spre diferenţă de oameni, el se ghidează după miros. „O diferenţă ar fi că oamenii caută la noroc, iar câinele caută după «pâlnia» de miros degajată de victimă. Merge din ce în ce mai aproape de ea, este ghidat de miros. Oamenii caută din perspectiva procedurilor pe care le urmează, sondând terenul, intuiesc cu greu locul unde se află victima“, explică comisarul şef Sergiu Călin Tătărucă, directorul interimar al Centrul Chinologic Sibiu.

Primul pas

Deşi birocraţia pune beţe în roate, salvamontistul sibian care intenţionează să se pregătească în salvarea persoanelor de sub avalanşă împreună cu un câine a participat, săptămâna trecută, la un stagiu de pregătire susţinut la Bâlea Lac. Deşi încă nu are câine, salvamontistul a participat la exerciţiile specifice alături de trei echipe canine din cadrul Centrului Chinologic Sibiu, echipe care au obţinut deja rezultate deosebite şi în situaţii reale. În cadrul acestor exerciţii, câinii de avalanşă au reuşit, de la distanţă de zeci de metri, să salveze posibile victime, aflate îngropate în zăpadă, la adâncimi de până la doi metri. Urmează acum ca salvamontistul să primească la rândul său un câine şi să înceapă antrenamentele. „Dresajul efectiv durează 16 săptămâni. Important este ca omul să fie stabil de post, să preia un câine. Depinde de vârsta câinelui preluat. Cu cât este mai mică vârsta câinelui, cu atât durează mai puţin pregătirea lui. Apreciez că, anul viitor, pe vremea asta, ar putea fi în serviciu“, a conchis Tătărucă.

Salvator francez


Salvamontiştii din Argeş au deja un câine de avalanşă. Helios este un câine din rasa Border Collie, în vârstă de şapte luni, dar care nu cunoaşte încă limba română şi atunci „colegii“ trebuie să vorbească cu el în franceză. Helios a fost donat de salvamontiştii din departamentul francez Savoia.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*