Invitație la Udatul Ionilor de la Tălmăcel (FOTO, VIDEO)

În satul Tălmăcel există de sute de ani un obicei care se păstrează cu sfințenie. Este vorba de Udatul Ionilor. În ziua Sf. Ioan Botezătorul, de cum se ivesc zorile, întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi mai în urmă, măgăruşii cu moşul şi baba din paie.


Ajunşi la râu, pe versuri tradiţionale, junii îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de „Ion”. Şi pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi  pe uliţele strâmte ale satului cu dansuri şi cântece specifice locului.


Udatul Ionilor a devenit o sărbătoare cu adevărat spectaculoasă care transmite un strop din veselia şi emoţia întregului sat.
Despre apa repede şi rece, din locul în care se desfăşoară ceremonialul „Înmuierea Ionilor şi Ioanelor“, se spune că nu îngheaţă niciodată, oricât ar fi gerul de aspru şi zăpada de groasă. Documente vechi amintesc cum că dorinţa includerii în alai a cailor-călări şi a boilor înjugaţi la carele împodobite cu crenguţe de brad, cu ţoale şi cu panglici colorate, ar fi aparţinut sătenilor plecaţi în cătănie în oastea Împăratului de la Viena. Se mai spune, de asemenea, că mult mai-nainte de anul consemnat în scris al obiceiului,1906, pe locul în care mai dăinuie casa de locuit cu numărul 287, ar fi existat o cârciumioară, pe care sătenii-plugari şi oieri o numeau „La Cămară“. Aici, de ziua numelui lor, se strângeau Ionii pentru a-şi cinsti cu băutură prietenii-bărbaţi însuraţi, precum şi pe feciorii-recruţi, pregătiţi de a pleca în cătănie, arată siteul turism.talmaciu.ro

După mai bine de 100 de ani în care obiceiul a fost ținut în fiecare an, chiar și în perioada comunistă, anul trecut, din cauza pandemiei acesta a fost întrerupt.

În acest an locuitorii din Tălmăcel sunt deciși să readucă tradiția în forță. Potrivit unei postări a preotului din Tălmăcel, Nicolae Popa, pe pagina de Facebook a grupului Comunitatea Tălmaciu, Tălmăcel, Colonia Tălmaciu-Sibiu, în acest an, „Sărbătoarea noastră, Udatul Ionilor, va fi una „dublă”, pentru a arăta tuturor, că lipsa obiceiului anul trecut, nu a făcut decât să „stimuleze”, puțin tinerii din sat. Se pregătesc, nu mai puțin de 8-9 Cai şi un Car, cu aproximativ 10 Perechi de juni şi junese”.

„ Felicitări tuturor celor care se implică, de la feciori, fete, părinți, până la autoritățile locale. Mai rămâne ceva de făcut. Să încercăm să fim cât mai mulți participanți, de aici de la noi, din sat, din Tălmaciu, pentru că ei, tinerii noştrii se pregătesc în primul rând pt noi, apoi pentru a arăta celorlalți că la Tălmăcel, Udatul Ionilor are VIITOR” se arată în postarea preotului Nicolae Popa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*