Ipoteză ȘOCANTĂ în cazul incendiului de la depozitul de deșeuri periculoase!

Depozitul de deşeuri periculoase din municipiul Sibiu care a ars aproape în totalitate, la sfârșitul săptămânii trecute, era vizat de controale ale Poliției și Gărzii de Mediu, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Surse bine informate au declarat, pentru Mesagerul de Sibiu, că firma Jifa, care operează depozitul de pe Calea Șurii Mari, urma să primească astăzi vizita unor echipe de control de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Sibiu și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu.

Prejudiciul cauzat de incendiul izbucnit la depozitul de deşeuri periculoase din municipiul Sibiu se ridică la 1,86 milioane de lei, suma fiind declarată de reprezentanţii firmei Jifa. Potrivit IPJ Sibiu, cauza cea mai probabilă a incendiului a fost un scurt circuit electric.

Peste 300 de pompieri din mai multe judeţe au lichidat, în 9 ore, un incendiu care a izbucnit vineri seara, la un depozit de deşeuri periculoase şi nepericuloase, aflat la marginea municipiului Sibiu, într-o zonă populată, a anunţat sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Cristina Criveanu. Potrivit ISU Sibiu, incendiul a izbucnit vineri seara, în jurul orei 23.00, şi ulterior a cuprins aproape toată suprafaţa depozitului, de 2.600 de metri pătraţi.

Pompierii spun că au ars „uleiuri folosite, vopsea pe bază de apă, recipiente sub presiune goale (spray)”. În urma incendiului nu a fost nimeni rănit, potrivit ISU Sibiu. Pompierii l-au amendat cu 5.000 de lei pe patronul depozitului cu substanţe periculoase pentru „exploatarea instalaţiilor/echipamentelor/aparatelor fără protecţie corespunzătoare faţă de materialele şi substanţele combustibile”, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES. „În urma controlului efectuat la operatorul economic, ţinând cont de incendiul produs în data de 19.10.2018, s-a constatat exploatarea instalaţiilor/echipamentelor/aparatelor fără protecţie corespunzătoare faţă de materialele şi substanţele combustibile, contrar prevederilor art. 81, alin. 2 din OMAI 163/2007, fiind aplicată o amendă contravenţională în cuantum de 5000 de lei, prevăzută de dispoziţiile art. 1, cap. 4, lit. B, din H.G. 537/2007”, se arată în comunicatul ISU Sibiu.

Depozitul de substanţe periculoase se află la marginea municipiului Sibiu, într-o zonă locuită. Aici au ars peste 80 de tone de substanţe, potrivit şefului ISU. Pompierii au intervenit în urma unui apel la 112. Depozitul nu era păzit la momentul izbucnirii incendiului, susţine şeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu.

Poluarea, măsurată după ureche!

În ceea ce privește poluarea produsă, ISU încă nu a dat publicității rezultatele măsurătorilor efectuate cu echipamentele proprii, în timp ce Direcția de Sănătate Publică susține că sănătatea sibienilor nu a fost pusă în pericol. Pe de altă parte, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a transmis presei valorile de monoxid de carbon, dioxid de azot și pulberi în suspensie înregistrate în zilele de 19, 20 și 21 octombrie, arătând că aceste cifre nu depășesc valorile limită pentru protecția sănătății umane, însă a recunoscut că nu a efectuat măsurătorile de calitate a aerului la locul incendiului, ci la stațiile fixe amplasate la câțiva kilometri, pe străzile Hipodromului și Oțelarilor, întrucât „autolaboratorul din dotarea APM Sibiu nu este funcțional din motive tehnice”. Agenția de Mediu putea cere sprijinul colegilor de la Tg. Mureș, unde se află cel mai apropiat autolaborator, însă nu a făcut-o.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*