Italienii, obligați să plătească pentru autostrada electorală Sibiu – Orăștie

Curtea de Apel București a admis, marți, acţiunea în anulare formulată de juriștii Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), obligând Antreprenorul Salini Impregilo S.p.A să restituie companiei peste 83 milioane de lei.

„În data de 23.03.2017, Curtea Internațională de Arbitraj Camera Internațională de Comerț – ICC Paris a pronunțat o sentință parțială arbitrală care a obligat CNAIR să plătescă suma de 83.158.980,82 lei antreprenorului Salini Impregilo S.p.A., cel care a construit lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu (km 43+855 – km 65+965). În urma acestei sentințe, în data de 08.05.2017, la CNAIR a fost înregistrată o adresă de înființare a popririi bancare emisă în data de 05.05.2017 de către un Birou de Executare Judecătoresc. Considerând că arbitrul s-a pronunțat formal asupra deciziilor CAD cu privire la aspecte de jurisdicție, fiind prima fază de judecată a litigiului arbitral, fără să motiveze în fapt care au fost argumentele ce au dus la admiterea sumelor dispuse prin deciziile CAD, CNAIR, prin Direcția Juridică, a depus în data de 10.05.2017 la Judecătoria Sectorului 1 București o contestație la executare prin care cerea anularea tuturor actelor de executare efectuate în acest dosar“, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Miza lui Victor Ponta

Lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie a fost deschis circulaţiei în 2014, cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Victor Ponta spera să câștige capital electoral în lupta cu Klaus Iohannis și a venit la Sibiu, pentru tăierea panglicii.

Un an mai târziu, au apărut probleme care au necesitat demolarea şi reconstrucţia unui sector de 200 de metri. Atunci, contractul cu Salini a fost reziliat, fiind reţinută garanţia de aproximativ 60 milioane lei. În toamna anului trecut, pe sensul dinspre Sibiu au apărut iar fisuri, crăpături şi denivelări pe o lungime de 70 de metri. Compania de Drumuri a instituit atunci restricţii de circulaţie, în contextul în care echipa de specialişti a constatat că sunt afectate banda de urgenţă şi banda I.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*