ITM Sibiu apreciat la nivel european

 

Comportamentul preventiv, deschiderea instituţiei faţă de angajatori şi angajaţi precum şi iniţiativa de a controla toate instituţiile statului au fost principalele aspecte apreciate de către membrii Comitetului Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii (SLIC) care au evaluat activitatea ITM Sibiu, în luna septembrie.

 

Sibiul s-a numărat printre judeţele selectate, alături de Dolj şi Neamţ, pentru a primi vizita Comitetului Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii (SLIC) în România, vizită ce a avut ca scop stabilirea unor principii comune privind inspecţia de securitatea şi sănătate în muncă (SSM)

. Evaluarea la sediul Inspectoratului s-a desfăşurat în perioada 4-6 septembrie şi a constat în mai multe vizite comune ale evaluatorilor cu inspectorii de muncă. „Ne-am bucurat de această vizită pentru că este foarte important pentru noi să vedem unde ne situăm în plan european şi să ne întâlnim cu specialişti. Au fost foarte exigenţi unii membri din comisie, însă ne-au spus lucruri foarte utile pe baza cărora vor putea face pasul următor spre deosebire de alte întâlniri unde aflăm foarte puţine lucruri“, a precizat Francisc Torok, inspector şef ITM Sibiu. Membri SLIC prezenţi la Sibiu au apreciat comportamentul preventiv al instituţiei şi controalele desfăşurate în acest sens, precum şi multiplele căi de comunicare puse atât la dispoziţia angajatorilor cât şi a angajaţilor. La final, inspectorului şef ITM Sibiu i s-au cerut o serie de propuneri pentru a fi incluse în Comportamentul European privind sănătatea şi securitatea în muncă.

 

SSM este şi nu prea

 

Stăm rău la securitatea muncii

Unul dintre aspectele mai puţin pozitive ale evaluării a fost acela că în România nu există un strategie privind sănătatea şi securitatea în muncă, fapt ce afectează constant piaţa muncii. „Sănătatea şi securitatea în muncă este un factor al productivităţii muncii, iar la acest capitol stăm foarte rău. Ar trebui să fim mult mai preventivi, deoarece dacă nu stăpânim acest domeniu suntem mai predispuşi la accidente şi în prezent aproximativ 80% din accidentele de muncă se produs din cauza comportamentului la locul de muncă. De cele mai multe ori angajatorii nu sunt interesaţi de legislaţia muncii, decât în cazul în care sunt controlaţi“, explică inspectorul şef ITM Sibiu. De asemenea, acesta este de părere că şi medicina muncii este un aspect mult prea neglijat de angajatori şi care în prezent nu se ridică la normele europene. „La angajare, medicina muncii ar trebui făcute de specialişti din domeniul vizat pentru că de multe ori oamenii sunt trimişi în mediile de muncă şi ajung să-şi distrugă sănătatea şi să devină asistaţi social“, explică Torok. O primă analiză a vizitei de la Sibiu a avut loc în data de 7 septembrie, urmând ca un raport complet privind situaţia sănătăţii şi securităţii în muncă în România să fie făcut public în câteva luni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*