Jandarmi decoraţi de Oprea

Doi jandarmi sibieni care au participat la numeroase misiuni internaţionale au fost decoraţi de către vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne. Lt. col. Marian Brâncoveanu și mr. Florin Bălan s-au întors luna trecută dintr-o nouă misiune de menţinere a păcii în Afganistan.

CAM01016Lt.col. Marian Brâncoveanu și mr. Florin Bălan au fost decoraţi săptămâna trecută, în cadrul unei festivități dedicate membrilor contingentului care s-au aflat în Afganistan, sub egida NATO – NTMA (NATO Training Mission Afganistan). Cei doi jandarmi sibieni au participat la misiuni de instruire şi mentorat, beneficiari fiind ofiţerii Poliţiei Naționale Afgane. Contingentul a participat la operaţiunea ISAF (International Security Assistance Force), desfăşurată în Afganistan sub comandă NATO şi a fost format din 23 de jandarmi şi un poliţist.

Luptători cu experienţă

Cei doi jandarmi sibieni au fost dislocaţi în structura de mentorat pentru Poliția Națională Afgană din Kabul. „Ambii ofițeri sunt luptători cu experienţă, care au mai luat parte la numeroase misiuni internaţionale. Astfel, lt.col. Brâncoveanu Marian a participat la misiunea de menținere a păcii din Kosovo în anii 2002-2003, 2004-2005, 2007-2008, 2009-2010 şi în misiunea de mentorat din Afganistan, în perioada mai-noiembrie 2011. Mr. Bălan Florin a participat la misiunea de menținere a păcii din Kosovo, în perioada iunie-decembrie 2010“, a menţionat căpitanul Alexandru Costea, ofiţer de relaţii publice în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu. Fiecare dintre cei doi ofițeri este căsătorit și are câte un copil. Aceștia au participat la misiunea din Afganistan în perioada iunie 2014 – ianuarie 2015 și au fost înlocuiți în cadrul contingentului care s-a deplasat începând cu luna ianuarie 2015 în aceeași misiune, de alți doi jandarmi sibieni, respectiv mr. Ovidiu Timbuș și plt. maj. Nicolae Cazacu, alţi doi jandarmi cu experiență în teatre de operații în misiunea de menținere a păcii din Kosovo şi misiunea de mentorat din Afganistan.

Distincţii importante

Pentru contribuţia deosebită la succesul misiunii celor doi jandarmi sibieni le-au fost acordate în semn de apreciere şi recunoaştere a meritelor medalia ISAF din partea NATO, certificat de apreciere și distincția de serviciu pentru participarea la misiuni în afara teritoriului statului român – misiunea Resolute Support – Afganistan.

căpitan Alexandru COSTEA | purtător de cuvânt Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu

„Distincţiile, precum şi certificatele aferente, au fost înmânate într-o atmosferă caldă, presărată cu multe amintiri şi aprecieri camaradereşti, de către viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.“

Misiuni de mentorat

Jandarmii români au executat în Afganistan misiuni de instruire şi mentorat, beneficiari fiind ofiţerii Poliţiei afgane. Începând cu data de 28 aprilie 2011, potrivit Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sute de jandarmi au participat la misiunea de instruire NATO Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan. Aceasta a fost prima misiune desfăşurată de Jandarmeria Română sub egida NATO – până la acel moment jandarmii acţionând în misiuni internaţionale sub egida ONU (în Kosovo – până în anul 2008) şi sub egida Uniunii Europene, în Kosovo şi Georgia. Jandarmii care au alcătuit contingentele care au acţionat în Afganistan au fost selecţionaţi, din toate unităţile Jandarmeriei Române, în urma promovării unor examene prin care le-au fost testate cunoştinţele de specialitate, iar durata unei misiuni a fost de şase luni, militarii fiind dislocaţi în centrele de pregătire ale Poliţiei afgane, baze militare în care cooperează forțe armate din numeroase state străine. Jandarmii români au executat, în acest interval de timp, trei tipuri de activităţi: instruirea directă a poliţiştilor afgani, activităţi de mentorat pentru instructorii afgani şi activităţi de mentorat pentru ofiţerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*