Joaca unor sibieni cu lanterne cu laser a pus în pericol siguranța traficului aerian

Piloții unei companii aeriene care operează pe Aeroportul din Sibiu s-au plâns de faptul că, începând din 2019, la aterizare, foarte aproape de aeroport, sunt deranjați de, probabil, joaca unor indivizi cu lanterne cu laser.

Concret, dintr-un bloc din imediata vecinătate a Spitalului Militar, cineva îndrepta fascicolul unei lanterne cu laser în direcția avioanelor care se pregăteau de aterizare. Piloții, care au fotografiat blocul din care pleacă fascicolul laser, au spus că lumina verde îi derutează și este pusă astfel în pericol siguranța traficului aerian.

Clădirea Spitalului Militar și a blocului respectiv se află pe direcția axului pistei de aterizare, pe culoarul de zbor, iar în locul respectiv, fiind aproape de aeroport, avioanele care aterizează se află la o înălțime foarte mică. Din acest motiv piloții sunt vădit deranjați de aceste fascicole puternice de lumină care le distrag atenția și pot duce la erori fatale în procesul de aterizare.

Piloții companiei aeriene i-au anunțat pe cei de la ROMATSA despre problemele pe care le întâmpină la aterizare, iar la rândul său ROMATSA a sesizat Poliția Transporturi Aeriene.

În urma măsurilor întreprinse, polițiștii au reușit identificarea celor vinovați și sancționarea lor.

Directorul ROMATSA Sibiu, Radu – Bogdan Tudor a declarat în exclusivitate pentru Mesagerul de Sibiu că persoanele care se joacă în acest fel cu lanterne laser, îndreptând fascicolul către un avion care se află deja în procedura de apropiere finală de pista de aterizare, reprezintă un real pericol pentru siguranța traficului aerian, deoarece în momentul în care pilotul este perturbat de o lumină de asemenea intensitate poate rata foarte ușor aterizarea, iar consecințele pot fi dramatice.

De menționat că amenzile pentru periclitarea traficului aerian sunt cuprinse între 8 000 și 16 000 de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*