Judeţul lui Cindrea

 

 

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean schimbă strategia de dezvoltare pe următorii patru ani. Într-o săptămână şi jumătate, Ioan Cindrea şi echipa sa au elaborat 18 proiecte pentru care intenţionează să direcţioneze toate rezervele judeţului.

La începutul acestei săptămâni, Cindrea s-a întâlnit cu toţi primarii din judeţ, pentru a le propune să se alăture strategiei sale. Deşi a anunţat că nu va bloca niciun proiect lansat în legislatura lui Martin Bottesch, social-democratul le-a cerut primarilor să-i devină parteneri, alocând toate resursele financiare şi umane. „S-ar putea să mai apară unele proiecte noi, altele ar putea să nu se realizeze, din motive obiective. Dar pentru mine şi colaboratorii mei, sunt prioritare aceste proiecte. Vor fi prioritare la finanţare până în 2016. Ele vor completa strategia existentă şi se bazează pe principiul cofinanţării, cu resurse financiare şi umane locale, judeţene, naţionale şi din fonduri UE. Pot să fie şi resurse private, care vor intra ca parteneri”, a detaliat preşedintele CJS.

 

Locuri de muncă, servicii sociale şi infrastructură

În linii mari, proiectele lui Cindrea sunt cele din campania electorală. Poate cel mai costisitor dintre ele se referă la înfiinţarea de parcuri industriale pentru toate cele nouă municipii şi oraşe ale judeţului. În fiecare dintre acestea ar urma să vină câte 5-6 investitori care să creeze cel puţin câte 200 de locuri de muncă. Cindrea contează pe sprijinul Transelectrica şi Transgaz pentru rezolvarea aducţiunii de utilităţi şi spune că va creiona o strategie pentru atragerea companiilor. Totodată, el speră să dezvolte Aeroportul Internaţional Sibiu promovând cursele low-cost, dar mai ales componenta de cargo care să confere aerogării recent modernizate o importanţă regională. Pentru promovarea produselor locale, noul preşedinte al CJS vrea să deschidă un centru expoziţional, precum şi o piaţă volantă săptămânală în parcarea Sălii Transilvania. Proiectele pentru romi, cele pentru pregătirea forţei de muncă, înfiinţarea de unităţi medico-sociale, redeschiderea spitalului din Cisnădie şi susţinerea financiară a Spitalului Judeţean sunt şi ele în atenţia lui Cindrea, ca şi marile proiecte de infrastructură în judeţ. „Vrem ca toate oraşele şi centrele de comună să aibă reţelele de utilităţi, până la sfârşitul mandatului”, a precizat social-democratul.

 

Calendarul schimbării

Pentru a face loc noilor proiecte, bugetul pe patru ani al judeţului va fi rectificat până la toamnă, anunţă Cindrea. „Bugetul multianual nu a ţinut cont de aceste proiecte. El va fi rectificat. Până pe 12 iulie, primăriile şi consiliile locale vor analiza interesul local de a fi parteneri în aceste proiecte. În august urmează analiza în Consiliul Judeţean, iar în septembrie se va semna protocolul cu fiecare primărie în parte, în funcţie de interesul local şi dorinţa de a participa la aceste proiecte”, spune şeful Legislativului judeţean. Cele 18 proiecte sunt grupate în şapte domenii şi urmăresc, potrivit preşedintelui Cindrea, reducerea decalajele între cei de la sat şi cei de la oraş, între cei care îşi caută locuri de muncă şi cei care au reuşit să se angajeze.

 

 

Ioan CINDREA | preşedinte CJS

„Toate proiectele vor avea o componentă de finanţare din fonduri europene. Dacă nu vom obţine fonduri europene, vom merge pe resursele judeţene şi locale şi vom reduce proporţional proiectele.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*