Junii din toată Mărginimea Sibiului s-au întâlnit din nou la Sălişte

Cete de juni din 14 sate din județul Sibiu s-au adunat sâmbătă, 28 decembrie, la Săliște, unde a avut loc tradiționala întâlnire anuală a cetelor de juni din Mărginimea Sibiului.

Îmbrăcați în costumele populare împodobite după obiceiul fiecărui sat al Mărginimii, tinerii au prezentat în piața centrală colindul și tradițiile străbune moștenite de la înaintașii lor și au transmis urările specifice sfintelor sărbători.

Au fost prezente oficialități județene și locale, între care președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, subprefectul Rareș Macrea, primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu, și protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, primarii din satele reprezentate, preoți și numeroși credincioși veniți să vadă tinerii care duc mai departe tradițiile din perioada Crăciunului.

Mesajul de binecuvântare al ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. „Am bucuria să descopăr în Mărginimea Sibiului tradiții și obiceiuri frumoase pe care le păstrați cu mult dragoste și cu multă sfințenie și vă felicit pentru aceasta. Trăim niște vremuri în care tradițiile și valorile noastre spirsituale sunt lăsate la o parte. Biserica este, însă, factorul de echilibru și locul unde se păstrează aceste valorile spirituale ale acestui neam de sfinți și de eroi. Înaintașii noștri au creat aceste tradiții, le-au păstrat le-au promovat și ni le-au predat nouă atât de frumoase și de luminoase. Astăzi este responsabilitatea noastră să le păstrăm, să le promovăm și să le predăm urmașilor noștri la fel de sfinte, la fel de luminoase și nealterate”, a spus vicarul.

La final, toate cetele de juni şi junese s-au prins într-o horă a unirii.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*