„Junii Sibiului“, așteptați cu pâine și sare, în Statele Unite ale Americii

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” marchează împlinirea a 75 de ani de activitate artistică neîntreruptă printr-o serie de turnee în Europa și America.

În perioada 11 septembrie – 3 octombrie, cea mai veche formație de dansuri populare din România va promova cultura noastră tradițională pe pământ american, acesta fiind al cincilea turneu întreprins de Junii Sibiului în SUA.

Ambasadori ai culturii românești

În anul aniversar Junii Sibiului – 75 de ani de activitate, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” îşi reafirmă statutul de emblemă a municipiului Sibiu şi implicit a României, prin spectacole deosebite atât în ţară, cât şi peste hotare, toate constituindu-se într-o carte de vizită a României frumoase și toate fiind menite să reliefeze statutul de ambasador al culturii tradiţionale, de ambasador al Sibiului şi al României pe care ansamblul şi l-a câştigat, dar şi să atragă atenţia turiştilor români şi străini asupra Sibiului ca spaţiu al prezervării specificului cultural şi intercultural.

Tradiții de acasă

În acest cadru, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” a fost invitat să performeze pentru cetățenii americani și comunitățile de români, în orașe cu o tradiție artistică bine consolidată din Statele Unite ale Americii.

„Reprezentăm, cu mândrie, România și sperăm ca prin spectacolele susținute de Junii Sibiului să putem bucura inimile românilor care trăiesc departe de țară și să aducem publicul american mai aproape de ceea ce înseamnă cultura română. De aceea, spectacolele noastre sunt concepute ca o călătorie muzical-coregrafică pe tot cuprinsul României, dansurile și obiceiurile din Transilvania întâlnindu-se cu cele din Oltenia, Muntenia și Moldova. Mulțumim Consiliului Județean Sibiu, instituția care patronează activitatea noastră, Primăriei municipiului Sibiu pentru sprijinul acordat în proiectul «Aniversare Junii Sibiului – 75 de ani», și partenerilor noștri din SUA, pentru tot suportul din cadrul acestui turneu”, declară Silvia Macrea, manager și coregraf.

Spectacole la Detroit, Cleveland și Sacramento

Primele reprezentații vor fi susținute la Detroit, acolo unde Junii Sibiului, au fost așteptați cu pâine și sare, de către inimoasa echipă de organizare a Festivalului Românesc din Greater Detroit. Cea de-a 14-a ediție a manifestării este organizată la inițiativa Catedralei Ortodoxe Române „Sf. Gheorghe”, fiind un eveniment cultural extrem de așteptat, în cadrul căruia publicul român și american se bucură împreună de muzică și dansuri populare, de gastronomia specific românească.

În Cleveland, Junii Sibiului vor performa în sala de spectacole a Catedralei Ortodoxe Române „Sf. Maria”, într-un preambul al evenimentelor aniversare ce vor marca 115 de ani de la înființarea bisericii; spectacolul pune, astfel, bazele unui parteneriat cultural între prima biserică ortodoxă română de pe pământ american și cea mai veche formație de dansuri populare din România. Diversitatea și frumusețea folclorului românesc vor fi prezentate în alte două spectacole, ce vor fi susținute la Catedrala Ortodoxă Română „Buna Vestire” din Olmsted Township, și la Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Chicago.

Festivalul Românesc din Sacramento, o manifestare de amploare cu mare priză la publicul român și american, se desfășoară în acest an sub genericul „Din inima Transilvaniei”, iar Junii vor fi promotori ai tradițiilor transilvănene la cea de-a 18-a ediție a festivalului, la invitația Romanian Community Center of Sacramento.

A patra oară în SUA

Prima deplasare în SUA a ansamblului a avut loc în anul 1985, când Junii Sibiului au fost primul ansamblu folcloric ce a evoluat pe tărâm american, iar următoarele turnee au fost întreprinse în 1995, în 2008 și, respectiv, în 2009.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*