La Maratonul Internațional Sibiu, salvatorii montani cer sprijinul oamenilor pentru a putea salva oameni.

Salvamontiștii sibieni participă cu proiectul ”Salvamont Sibiu – Oameni pentru oameni” la Maratonul Internațional Sibiu, pentru achiziționarea a două tărgi polivalente pentru transportul victimelor accidentate. Valoarea totală a celor două echipamente este de 20.000 de lei, iar până acum s-au înscris șapte alergători pentru cauza salvamontiștilor.

Pentru a-și eficientiza operațiunile de salvare și a reduce timpul de intervenție, salvamontiștii sibieni au nevoie de încă două tărgi polivalente pentru transportul victimelor accidentate, denumite UT-2000. Pentru a strânge suma de 20.000 de lei, necesară achiziționării acestora, salvatorii montani s-au înscris cu proiectul ”Salvamont Sibiu – Oameni pentru oameni” la Maratonul Internațional Sibiu. Până acum 7 alergători le susțin cauza.

Numărul mare de turiști din zona montană a județului Sibiu a atras după sine și o creștere a numărului de accidente montane. Unele dintre aceste accidente au loc în același timp și în zone diferite, făcând astfel necesară folosirea mai multor tărgi UT-2000. Aceste tărgi sunt necesare pentru transportul persoanelor accidentate, de exemplu turiști traumatizați prin căderi sau cei care au suferit fracturi, luxații, entorse, hipotermie, epuizare fizică sau alte afecțiuni care pot surveni într-o drumeție montană. Tărgile sunt polivalente, construcția lor fiind din 4 elemente componente care se asamblează înainte de utilizare în funcție de sezon, iarnă/vară, iar dezasamblate devin mai ușor de transportat în intervenții și sunt indispensabile în gestionarea tuturor cazurilor, atât vara cât și iarna: Utilizarea acestora crește siguranța, rapiditatea și implicit rata de supraviețuire a accidentaților cu politraumatisme.

”Pe fondul creșterii, de la an la an, al fluxului turistic, suntem uneori nevoiți să intervenim în același timp în două sau trei zone montane diferite. (…) Prin dotarea cu aceste tărgi reușim să reducem considerabil timpul de interveție ajungând astfel să intervenim mult mai repede. Transportul cât mai rapid și în siguranță al accidentaților, până la unitățile spitalicești este esențială, de multe ori vitală.”, explică salvamontiștii sibieni.

Iar statisticile le dau dreptate. Dacă în anul 2019 salvamontiștii sibieni au avut 214 intervenții, în 2020 numărul intervențiilor a crescut la 283, iar în 2021 la 326.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*