La masă cu lipovenii din Mila 23. În Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA derulează, în această perioadă, programul cultural Sărbătoarea Deltei Dunării – Tradiţii lipoveneşti.

Acest program este susţinut de prezenţa membrilor comunităţii din satul Mila 23, în muzeu, la gospodăria de pescar lipovean din sectorul tematic „Pescuit”. Lipovenii interacţionează aici cu publicul, repară plase şi lotci prin amenajarea unui mic atelier de marangoz, pescuiesc cu vârşe, vintire şi plase.

De asemenea, lipovenii prepară şi conservă peşte, dezvăluind vizitatorilor secretele bucătăriei din Delta Dunării.

„Este o premieră pentru muzeu reconstituirea unei instalaţii de afumat peşte (afumătoare cu structură de stuf), în cadrul unui scenariu în care atât stuful, uneltele şi know-how-ul poartă amprenta celor din satele Deltei. Afumătoarea este reconstituită în perimetrul cherhanalei din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, acolo unde se vor derula atelierele de pescuit, prelucrat, afumat și gătit peşte. Aducem la cunoștință publicului că astfel de ateliere cu iz interactiv (culinare, meșteșugărești) vor fi organizate și în minivacanța de 1 decembrie la Muzeul ASTRA”, anunță Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Un tip de atelier-scenariu, în cadrul programului cultural Sărbătoarea Deltei Dunării – Tradiţii lipoveneşti, va fi pregătirea  peştelui la plitkă, un cuptor mic de curte, pe care se prăjeşte peşte de apă dulce. În acest mod se va reconstitui modul de preparare a  hrana „pe baltă” la adăpostul pescăresc.

 

Program pentru atelierele culinare

  • marţi – joi  (21 – 23 noiembrie), între orele 10.00 – 16.00: ateliere de pescuit/pregătit/sărat peştele + ateliere de afumat la afumătoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*