La Mulți Ani Sibiu! Mereu tânăr de 830 de ani. Sibiu, orașul premierelor

De-a lungul lungii sale istorii, Sibiul s-a dovedit fi un oraș al premierelor. De la primul spital, la prima Capitală Culturală a României, orașul de pe Cibin a înregistrat foarte multe premiere, nu doar la nivel național ci chiar și mondial.

Astfel, la 1292 la Sibiu este atestat primul spital de pe actualul teritoriu al României, iar la 1376, tot la Sibiu se face prima reglementare a breslelor. Este vorba de primul regulament cunoscut de pe actualul tritoriu al României.

Patru ani mai târziu, la Sibiu se consemnează o nouă premieră și anume înființarea primei școli de pe teritoriul actual al țării noastre.

Prima farmacie din România se deschide tot la Sibiu, în anul 1494, iar în 1525 este atestată la Sibiu prima tipografie din țară. Prima carte tipărită în limba română, „Catehismul Luteran” a apărut la Sibiu, în 1544.

Un an mai târziu, Conrad Haas experimenta, tot la Sibiu prima rachetă în trepte din lume.

Iar cei care regretă că la Sibiu nu mai avem o fabrică de bere trebuie să știe că prima astfel de fabrică din România a fost deschisă la Sibiu în anul 1717.

1782 este anul în care chimistul Franz Joseph Müller von Reichenstein, descoperă, în labortatorul său din Sibiu elementul chimic numit Telur.

1786 este anul în care la Sibiu se pun bazele Facultății de Teologie „Andrei Șaguna”, prima instituție de învățământ de acest gen din România.

În 1788 se inaugurează prima clădire de teatru de pe actualul teritoriu al României, pe locul unde se află azi Sala Thalia.

La 1793, Ioan Piuariu Molnar scoate la Sibiu prima carte de medicină românească, iar în anul 1817 se deschide Muzeul Brukenthal, primul muzeu de artă din România și din sud-estul Europei.

Cel mai vechi ziar cu apariție neîntreruptă este Telegraful Român, apărut la Sibiu în anul 1853. În anul 1859 se inaugurează Podul Minciunilor care este primul pod din fontă turnată din România.

Spitalul de psihiatrie din Sibiu este primul spital de boli nervoase din țară și din sud-estul Europei și a fost deschis în anul 1863. În 1869 la Sibiu se deschide „Biblioteca Asociațiunii”, prima bibliotecă publică românească din Transilvania.

Anul 1872 consemnează deschiderea la Sibiu a Băncii Albina, prima bancă având capital integral românesc de pe actualul teritoriu al țării.

În 1875 Sibiul are parte de o premieră industrială. Rieger deschide în oraș prima fabrică de mașini – unelte din Transilvania, iar în 1886 ia naștere fabrica Iosif Datki, prima fabrică de arcuri din România.

În 1894 ia naștere lângă Sibiu prima stațiune montană din România, Păltiniș. Un an mai târziu ia ființă la Sibiu Muzeul de Istorie Naturală care cuprinde cel mai vechi ierbar din România, datând din anul 1714.

La 1897 la Sibiu Hess deschide prima fabrică de cântare din România, viitoarea Balanța Sibiu.

Sibiul este primul oraş din Transilvania care introduce în anul 1904 un mijloc de transport în comun electric fără şine (omnibusul), strămoşul troleibuzului. În același an 1904 se inaugurează Baia Populară care poate fi definită ca primul SPA din România.

Anul 1921 marchează la Sibiu înființarea primei echipe de handbal din România și primul meci de handbal din România. Doi ani mai târziu, în 1923, s-a inaugurat clădirea Arhivelor, prima construcție din țară pentru păstrarea și conservarea patrimoniului arhivistic.

În anul 1929 s-a deschis în Pădurea Dumbrava prima grădină zoologică din România, iar în 1944 se înființează primul ansamblu folcloric din România, Junii Sibiului.

După revoluția din 1989, în anul 1993 la Sibiu se deschide primul muzeu de etnografie universală din România, Muzeul Franz Binder.

În 2007 Sibiul devine Capitală Culturală Europeană, fiind primul oraș din România care primește această titulatură.

Sibiu 2007 – Capitala Culturala Europeana.

În anul 2019 Sibiul marchează încă o premieră fiind primul oraș din România care găzduiește o întâlnire la nivel înalt a șefilor de state din Europa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*