La muzeul în aer liber din Dumbrava putem învăța cum se face untul prin batere în bădău

În peisajul pastoral al stânilor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul ASTRA organizează vineri, 15 otombrie, un atelier gastronomic prin care vizitatorii vor cunoaște mai bine uneltele folosite la stână pentru a face untul. La umbra brazilor de lângă gospodăria de oier din Rășinari, monument expus în Muzeul ASTRA, se vor reproduce toți pașii necesari pentru a a face untul, de la smântânit laptele în covățele, până la bătut smântâna în bădău.

,,La operațiunea de făcut unt la stână se folosea doar un recipient, bădăul – un putinei de formă conică, înalt și strâmt, făcut din doage de brad, în care se bătea cu ajutorul unui băț ce avea la capăt un disc cu găuri care favoriza baterea smântânii. Partea grea venea din faptul că dura foarte mult. Unii ciobani spun că era nevoie de peste o mie de bătăi, o activitate mecanică ce putea să îl poarte pe actant cu gânduldeparte, poate la sat și la familia ce vedea de treburile gospodăriei. Untul se făcea la nevoie. Pentru aceasta, laptele nefiert se punea la smântânit cu o seară înainte, iar dimineața se aduna smântâna de pe suprafața lui și se bătea în bădău. Untul se mânca proaspăt, întins pe o felie de pâine coaptă pe vatră, sau se folosea la frământarea cozonacilor, unul din preparatele de bază la sărbători. Se putea face unt și din urdă, astfel că la stână, când se strângea prea multă urdă (cam la două zile o dată), se făcea din ea unt (se freca urda în ciubăr până lăsa untul) care se punea apoi în „şteand”. Untul din urdă nu era la fel de bun ca cel din smântână, doar ultimul fiind folosit la cozonaci.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf.

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*