La Sadu tradițiile se respectă în zilele Crăciunului

Ca în fiecare an, la Sadu, în zilele de 24 și 26 decembrie, Ceata Junilor propune un program tradițional de sărbători, care deschide ușa armoniei și credinței în suflet.

De Ajun, în 24 decembrie, Ceata Junilor pornește la ora 7.00 cu obiceiul numit „Cântatul Fetei din Pădure” și merge pe strada Prundului, apoi pe strada I.M. Klein, până pe strada Prejbei, unde se va aprinde focul simbolic de „gonire a spiritelor”.

Între 10.30 și 14.00 Ceata merge cu carul să încarce lemnul, are loc împodobirea căciulilor junilor, apoi lemnul este încărcat într-un car tras de un tractor și purtat prin sat.

„Lemnul feciorilor” sau „adusul fagului în sat” este un obicei unic, care se întâlnește doar la Sadu. Pe vremuri, fagul era adus în sat pentru focurile din casa gazdei (cea aleasă de ceată pentru a face repetițiile pentru colindat), iar acum lemnul se împarte între gazda cetei, cele două biserici și o familie nevoiașă.

Junii aleg cel mai falnic fag din pădure și îl aduc în sat, cu un car similar celui altădată tras de boi. Pe tot traseul Ceata păstrează și evidențiază cum știe mai bine tradiția țapinarilor.

Măsuratul lemnului și colinda însoțită de un vin cald are loc la ora 14.00.

În 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, la ora 10.00, Junii îmbrăcați în costume populare, cu zdrăngănele, batiste și pălării cu flori, se duc la cele două biserici pentru colindă.

La ieșirea din Biserica de sus, Junii joacă jocurile tradiționale, iar crâșmarii împart celor prezenți țuică fiartă. Își fac apariția și „colindreții” (sau irozii), o Ceată formată din cinci băieți – un irod, trei crai și o cătană, care circulă interpretând o scenetă religioasă.

Alaiul însoțit de comunitate și vizitatori pornește cântând „Vizavi de mine este” și merge acasă la Primar, pentru a-l colinda și a-i duce o vadră cu vin și doi colaci.

După colindă, pe platoul din fața Căminului Cultural are loc Hora Unirii urmată de o petrecere a Junilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*