La Sibiu se pun bazele unui centru de excelență în chirurgia cardiovasculară pediatrică

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, British Romanian Chamber of Commerce, Fundaţia Polisano, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul European Polisano organizează o conferinţă de advocacy pentru şansa la viaţă a copiilor cu malformaţii congenitale cardiace.

Evenimentul va avea loc mâine, de la ora 15.00, la Sala Senatului din cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul ULBS. Tema conferinţei „Șansa la Viață a Copiilor cu Afecțiuni Cardiovasculare” este iniţiativa unei echipe medicale sibiene susţinută de parteneri din Marea Britanie şi Suedia de a dezolta la Sibiu un Centru de Chirurgie Cardiovasculară destinat afecţiunilor congenitale la copii. Potrivit organizatorilor, și-au confirmat prezența la eveniment primarul Astrid Fodor, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, E.S. Paul Brummel, ambasador al Marii Britanii în România, și Vasile Spinean, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Cătălina Costache, directoarea Fundaţiei Polisano: „În prezent, suntem în căutare de parteneri pe termen lung pentru sprijinirea acestui proiect. Cei care doresc să sprijine financiar această iniţiativă, o pot face prin donaţii în contul Fundaţiei Polisano: RO04BRDE330SV97331943300.”

Scopul proiectului este de a forma o echipă de specialişti şi un centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică sub tutela ULBS.

Se estimează că peste 3.000 intervenţii chirurgicale cardiace sunt necesare anual pentru copiii români, dar în puţinele centre de profil din ţară se realizează numai 600 operaţii. Cei mai mulţi dintre aceşti copii provin din familii defavorizate, care nu au posibilităţi financiare pentru a se opera în străinătate.

În 2017, prin această iniţiativă, au fost deja salvaţi, prin operaţii efectuate la Sibiu de către echipele mixte britanico-româneşti, peste 50 de copii cu malformaţii congenitale grave. Pentru aceşti copii, venirea chirurgilor internaţionali de top în România este o şansă la viaţă, deoarece capacitatea singurelor două centre de specialitate existente în ţară este depăşită, iar în străinătate costul operaţiilor ar fi de 5-10 ori mai mare.

Echipele medicale operează pro bono şi contribuie la formarea echipei medicale româneşti în tehnicile chirurgiei cardiace pediatrice.

„Suntem mândri să îi primim în Sibiu pe aceşti medici excepţionali, care îşi dedică timpul şi expertiza salvării inimilor copiilor români, dar şi formării echipelor medicale locale. Până în prezent, finanţarea operaţiilor a fost realizată exclusiv prin donaţii şi sponsorizări. Avem însă semnale pozitive că, în viitorul apropiat, vom intra într-o situaţie de normalitate în care costul acestor operaţii va fi asumat de Casa de Asigurări de Sănătate. În acel moment, ne vom putea concentra eforturile pe formarea echipelor medicale locale, pentru ca în România să putem dispune de mai multe resurse umane competente în chirurgia cardiacă pediatrică. Îndrăznesc chiar să sper că, pe termen mediu şi lung, crearea acestui centru de excelenţă cu sprijin internaţional va contribui la limitarea exodului chirurgilor cardiaci români în străinătate”, spune Cătălina Costache, directoarea Fundaţiei Polisano.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*