La un pas de dezastru

Nepăsarea distruge, pe zi ce trece, încă o amintire a Sibiului frumos de altădată! Casa renumitei familii Jickeli de pe pietonala Nicolae Bălcescu a devenit pericol public. Ieri după-amiază, a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a preveni o tragedie.

O suprafață considerabilă din tencuială a trebuit îndepărtată de pe fațada monumentului istoric aflat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 41. Folosind o autospecială cu scară, echipajul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Sibiu a dat jos părți de zidărie deteriorată și ornamente care puneau în pericol viața trecătorilor. Locatarii vor fi, cel mai probabil, amendați și obligați să repare fațada, însă este greu de crezut că bijuteria arhitecturală își mai poate recăpăta aspectul original.

Cum s-a ajuns aici?

Autoritățile competente susțin că aveau în vedere situația acestei clădiri de mai multă vreme. Cei care dețin locuințe și spații comerciale pe Bălcescu nr. 41 au cerut aviz pentru a renova fațada, însă nu s-au mai înțeles în privința banilor, așa că lucrările au întârziat. Direcția pentru Cultură atrage atenția că obligația legală de a suporta cheltuielile legate de întreținerea imobilului le revine tuturor proprietarilor în funcție de cota parte.

„Am mers la fața locului și am întocmit o notă de constatare. Cu această ocazie, am constatat că proprietarii solicitaseră aviz pentru renovarea fațadei, dar nu au început lucrările. Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și-au făcut treaba foarte bine și acum se poate circula foarte bine în zonă, dar urmează să notificăm proprietarii imobilului să înceapă lucrările pentru punerea în siguranță în regim de urgență. Mai departe, Poliția va stabili dacă se impune un avertisment sau o amendă în acest caz. Se poate ajunge până la proces penal dacă proprietarii nu își respectă obligațiile“, a explicat Ciprian Iulian Toroczkai, consilier superior al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, contactat de Mesagerul de Sibiu.

Istoria monumentului

Cea mai veche parte a casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 41 a fost construită în secolul al XVI-lea. O altă parte a imobilului format din două corpuri, în formă de L, datează din secolul al XVIII-lea, iar în anul 1875 a fost ridicat etajul II al clădirii. Printre elementele distinctive ale monumentului se numără o stucatură neogotică cu inscripţia „1875“ aflată într-o încăpere și cursiva sprijinită pe console metalice de factură neogotice şi balustrada metalică datând din 1875.

Casa a fost în proprietatea familiei de comercianți sași Jikeli. Wilhelm Jikeli deținea aici, la mijlocul secolului al XIX-lea, un depozit de maşini, potrivit site-ului patrimoniu.sibiu.ro. În 1875, Josef Jikeli devine proprietar, adaugă un etaj şi deschide în această casă magazinul său de porţelanuri şi articole de menaj, care va funcţiona până la al Doilea Război Mondial. Ironic este că, în 1882, în această clădire aflată astăzi în suferință îşi avea sediul Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (Verschönerungsverein der Stadt Hermannstadt), al cărei președinte a fost naturalistul de talie mondială Friedrich Jickeli.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*