Laboratorul lui Ben: curs gratuit de microscopie pentru copii la BJ ASTRA

Asociația Studențească AMiCUS, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Fundația Comunitară Sibiu, anunță lansarea proiectului “Laboratorul lui Ben”, finanțat prin fondul Științescu. Inițiativa se adresează copiilor din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, doritori să descopere fascinanta lume a microscopiei.

De-a lungul celei de-a trei ediții, 48 de elevi vor învăța cum să folosească microscopul și vor studia diferite minerale, roci, fructe și legume, flori, insecte, microorganisme, dar și elemente de anatomie umană. De asemenea, în cadrul proiectului, copiii vor fi ajutați să își dezvolte aptitudinile de vorbire în public, să experimenteze munca în echipă și să-și însușească un spirit de cercetare și curiozitate. La finalul celor opt întâlniri, copiii vor constitui rezultatele muncii lor într-un album foto, conținând imaginile experimentelor efectuate.

În cadrul unui modul, cei 16 copii înscriși vor fi împărțiți în 8 grupe (2 copii/ grupă), astfel încât fiecare doi elevi să beneficieze de un microscop. Aceștia vor primi halate personalizate cu logo-ul proiectului care, la final, vor fi returnate sau păstrate contra cost. În cadrul primei întâlniri va exista un moment motivațional: poveste vieții lui Ben Carson, un copil de culoare, sărac, fără tată, cel mai slab elev din clasă. Schimbarea în viața lui Ben apare atunci când mama îi reduce timpul de vizionare la TV, îndemnându-l să citească 2 cărți/săptămână iar profesorul de științe îl introduce în lumea microscopului. Influența mamei și a domnului profesor se va vedea peste ani de zile: Ben Carson devine unul din cei mai cunoscuți neurochirurgi la nivel mondial, cu peste 15.000 de operații realizate și primul neurochirurg care a separat cu succes doi gemeni siamezi.
Următorul moment este cel de introducere în microscopie, în care copii vor înțelege ce este un microscop și cum funcționează acesta, având apoi posibilitatea să vizualizeze diferite preparate microscopice pregătite anterior. La finalul ședinței vor avea loc concluziile și anunțarea temei generale pentru următoarea ședință. Fiecare echipă va trebui să se documenteze acasă cu privire la tema de studiu viitoare.
Următoarele șase întâlniri cu aceeași structură: fiecare întâlnire va avea o temă generală ( roci, insecte, legume, fructe, flori, anatomie etc). La începutul fiecărei ședințe, va fi o prezentare de max. 10 minute legată de tema întâlnirii, apoi fiecare echipă va primi ca și obiect de studiu un element diferit din tema curentă ( ex: furnică, albină, viespe, muscă etc.). După momentul preparării, observației și desenării obiectelor studiate (30-40 min), fiecare echipă va prezenta în fața clasei imaginile capturate și proiectate din microscopul propriu, o prezentare având durata de 3-4 minute. La final se vor trage concluziile.
În ultima ședință vor fi prezentate diferite curiozități din lumea microscopică. Copiii vor putea studia obiectele din mediul înconjurător care le stârnesc curiozitatea, urmând apoi concluziile proiectului. La final, copiii vor primi o diplomă, o carte motivațională cu viața lui Ben Carson, o revistă pentru copii despre alimentația sănătoasă și albumul tipărit. Albumul va conține 6 capitole corespunzătoare temelor studiate, cu imaginile microscopice obținute de copii și textul realizat în urma cercetărilor personale, cât și pozele micilor cercetători care au contribuit la realizarea albumului.

Perioada de desfășurare:

  • Ediția 1: iunie-iulie (8 întâlniri săptămânale)
  • Ediția 2: iulie (școală de vară – 8 întâlniri / 2 săptămâni – a doua jumătate a lunii iulie)
  • Ediția 3: august (școală de vară – 8 întâlniri / 2 săptămâni – a doua jumătate a lunii august)

Echipa:
Jarnea Eduard – coordonator proiect– Inginer Software
Felicia Ștefan – secretar – programator
Daniel Hossu – responsabil IT – Inginer Software
Andrei Albu – fotografie – Inginer Software
Adriana Negruț – Student, Facultatea de Medicină, Sibiu
Adelina Răfăilă – student, Facultatea de Științe, specializarea Biologie

Coordonatori copii:
Oana Șușman – profesor matematică
Eliza Hossu – absolvent Asistență Medicală
Barbu Evelina – economist
Jarnea Teodora – absolvent Facultatea de Științe, specializarea Biologie

Consilieri:
Alex Neguran – student, Facultatea de Medicină Cluj
Cătălin Donea – farmacist
Daiana Knobloch – student, Facultatea de Medicină Sibiu

John F. Kennedy spunea cândva “Copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și speranța noastră pentru un viitor mai bun.” De aici a luat naștere ideea proiectului “Laboratorul lui Ben”, care se desfășoară în perioada iunie-august 2015 în Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. „Pentru înscrieri sau mai multe informații, vă rugăm să accesați pagina de Facebook a evenimentului – facebook.com/sibiu.laboratorulluiben – sau la telefon: Eduard Jarnea, coordonator proiect, Asociația Studențească AMiCUS, tel. 0754390183; Felicia Ștefan, secretar proiect, Asociația Studențească AMiCUS, tel. 0735262708”, au precizat organizatorii. Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Sibiu.

poster ben

Asociația Studențească AMiCUS este o asociație studențească autonomă, apolitică, neguvernamentală și non-profit, constituită la nivel național, ce își propune să stabilească relații de prietenie în mediile studențești, oferind oportunități de dezvoltare personală pe baza principiilor de viață sănătoasă pentru trup, minte și suflet. „Dorim ca împreună să venim în întâmpinarea nevoilor comunității prin acțiuni de voluntariat în plan social, cultural, educațional”, arată reprezentanții acesteia.

One Comment

  1. Felicitari organizatorilor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*