Lansare de carte la Biblioteca ASTRA: „Un veac frământat. Germanii din România după 1918”

Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu (Corp B, et. 5), va avea loc lansarea cărții “Un veac frământat. Germanii din România după 1918”.

Cartea cuprinde 10 studiisemnate de istorici și sociologi din România și Germania și a fost editată subcoordonarea istoricului Ottmar Trașcă și a sociologului Remus Gabriel Anghel de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj-Napoca.

Germanii au reprezentat, de-a lungul secolelor, una dintre ele mai importante, apreciate, dar și puțin cunoscute și înțelese comunități etnice din România. Acest volum–sinteză redă istoria socială și politică a comunității germane în România ultimului secol, o istorie de altfel de negăsit în manualele de istorie. Volumul contrazice mituri larg răspândite despre germani în spațiul public românesc. În locul unei vieți prospere și statornice, cartea arată o istorie zbuciumată, dramatică și transformările profunde suferite de comunitatea germană.

Imaginea de pe copertă ne arată două familii de germani în gara din Alba Iulia, în momentul emigrării în Republica Federală Germană în 1990. Este o metaforă care reprezintă mobilitatea și dezrădăcinarea, de altfel opusă ideii de stabilitate și prosperitate, pe care a inspirat-o comunitatea germană din Transilvania și Banat în cursul evoluţiei sale istorice. Aceasta este însă istoria reală, trăită de membrii acestei comunități etnice, odinioară foarte numeroasă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*