LEACURI DIN NATURĂ | Căpșuna (Fragaria sp.)

Căpșuna este o plantă cultivată, folosită în scop terapeutic de foarte mult timp.

Căpșuna sălbatică a fost prezentă în Roma Antică ca un remediu împotriva leșinului, febrei, infecțiilor și multe alte afecțiuni. Astăzi se pot folosi de la această plantă, în scop terapeutic, atât frunzele, cât şi rizomul şi fructele căpşunului. Planta şi fructele sunt bogate în vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic şi pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine şi zaharuri. Conținutul mare în vitamina C stimulează sistemul imunitar, fiind în acelaşi timp și un antioxidant eficient.

Abia dacă e credibil, dar conținutul de acid elagic din aceste fructe mici este în stare să blocheze dezvoltarea celulelor canceroase, împiedicându-le să-și instaleze sistemul de irigație sanguin ca să se alimenteze și să se dezvolte. Sărurile și nitrații din căpșune îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a oxigenului prin muşchi. Astfel, acestea pot fi consumate înaintea antrenamentelor pentru o mai bună anduranţă şi pentru o ardere accelerată a caloriilor.

Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, reducând în acest mod colesterolul din corp, fiind considerate una dintre cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii. Femeile însărcinate pot consuma aceste fructe deoarece conțin acid folic, o vitamină ce ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.

Este recomandat a se consuma de 3 ori pe săptămână, chiar zilnic în sezon, aproximativ 2 mâini pline de căpșuni, deoarece ajută în tratarea reumatismului, afecţiunilor renale, gutei, constipaţiei, hipertensiunii arteriale, tulburarilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezităţii şi altele.

Există și contraindicații ale consumului de căpșune, mai ales persoanele diagnosticate cu diabet, trebuie să reducă consumul până la 300 g/zi, iar cei cu alergii sau urticarie trebuie să consulte medicul specialist. Ceaiul din frunze de căpșuni trebuie consumat cu moderație, deoarece conține cantități mari de oxalați și poate afecta starea de sănătate a celor cu pietre la rinichi.

În perioada căpșunilor, este recomandat să le consumați proaspete sau în smoothie, iar ca desert se pot consuma și sub forma „în fondue”. Puteți topi 100 g ciocolată neagră cu 2 linguri de apă, după care înmuiați căpșunele în ciocolată cu o furculiță. Se pot păstra la congelator câteva zile.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*