LEACURI DIN NATURĂ | Gelatina vegetală (Agar-agar)

Mesele îmbelșugate din preajma sărbătorilor îngreunează foarte mult organismul și provoacă o serie de probleme digestive. Tot mai multe gospodine sunt preocupate să găsească alternative sănătoase și gustoase în același timp.

Agar-agarul (gelatina vegetală) este una dintre numeroasele alternative sănătoase care poate fi folosit la prepararea deserturilor din casă. Agar-agarul (numit și geloză) este un produs organic, cu o putere de gelificare foarte mare, ce se obține dintr-o serie de alge marine roșii, din care este extras prin fierbere și solidificare la 32-40 °C.

Descoperit în jurul anului 1660, în Japonia, sub numele de kanten, a fost folosit în alimentație în locul gelatinei. În comerț îl găsiți sub formă de pulbere fină, aglutinat sub formă de granule, fulgi sau fâșii semitransparente de culoare cafenie-gălbuie. Acestea conțin  70–80% polizaharide, 10–20% apă și 1,5–4% substanțe minerale. Gelatina agar-agar conține fier și potasiu, este bogată în fibre și ajută în procesul de digestie.

Dulciurile din gelatina vegetală pot preveni și combate constipația și sunt recomandate pentru un consum moderat pentru efectul lor laxativ. Această gelatină absoarbe mai multă umezeală decât gelatina de origine animală, astfel că o linguriță de agar-agar este echivalentul a 6 lingurițe de gelatină obișnuită. Pe de altă parte, agar-agarul nu conține carbohidrați sau grăsimi și este indicat pentru prepararea sosurilor, supelor și dulciurilor atunci când ții dietă datorită caloriilor reduse. El se dizolvă în apă, suc, supă, lapte sau ceai, dar trebuie fiert pentru a se topi complet. Există și agar produs în mod industrial, care are aceleași proprietăți de absorbție și gelifiere, dar nu este un produs natural și ecologic precum agarul obținut pe cale tradițională. Pentru a fi sigur că folosești o gelatină de calitate și de origine vegetală, este bine să o cumperi din surse autorizate și din magazinele de produse bio.

Cei mai practici sunt fulgii care pot fi amestecați cu apă sau diverse sucuri pentru a obține jeleuri, aspicuri și sosuri groase. Agarul mai poate fi folosit și în cremele pentru prăjituri și în budinci, după ce a fost hidratat înainte.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*