LEACURI DIN NATURĂ | Pepenele (Citrullus lanatus) 

Pepenele este o plantă legumicolă anuală, erbacee, din familia Cucurbitaceae.

Multă lume afirmă că este un fruct, dar el de fapt face parte din aceeași familie de legume cu castraveții sau dovleceii, iar planta a devenit cunoscută eronat ca și fruct. Trecând peste aceste aspecte, putem spune că această plantă este foarte îndrăgită în sezonul călduros, deoarece conține multă apă.

Specia este originară din deșertul Kalahari, de unde s-a răspândit în toate zonele globului. Astăzi este apreciată pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Puțini au habar de conținutul său în vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale (de K, P, Ca, Mg, Fe, Zn, Se) sau pentru multiplele beneficii pe care le are asupra organismului. Pepenele roşu are efect diuretic și contribuie la curățarea rinichilor, datorită creșterii cantității de urină eliminată. De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid, care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp. Antioxidanţi conținuți de pepene, împreună cu vitaminele joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer (de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin). Femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.
Pepenele roșu poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, în diferite salate sau preparat sub forma de gem sau șerbet. Pentru perioade mai lungi, pepenele se poate conserva alături de alte murături puse la butoi peste iarnă, oferindu-le acestora o aromă și culoare plăcută. În unele țări asiatice, semințele pepenelui roșu sunt coapte și consumate ca gustare, iar în America de Sud, coaja este consumată după ce a fost gătită corespunzător.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*