LEACURI DIN NATURĂ | Usturoiul negru (Allium sativum L.)

De câte ori nu s-a întâmplat ca în lada de legume să dați peste usturoi aproape uscat și înnegrit, pe care l-ați aruncat împreună cu celelalte resturi de legume? Din păcate, puțini cunosc usturoiul negru ca un medicament universal, cu numeroase implicații în tratarea cancerului.

Usturoiul negru este de fapt usturoiul clasic (proaspăt), care a trecut câteva zile printr-un proces de maturare. De fapt, maturarea corectă a usturoiului este un proces complicat care implică un mediu de temperatură (60-90°C) și umiditate (80-90%) constant.

Usturoiul negru și-a pierdut aroma puternic mirositoare datorită reducerii alicinei, care s-a convertit în compuși antioxidanți în timpul maturării. Studiile de specialitate arată că usturoiul negru prezintă puternice efecte antialergenice, antidiabetice, antiinflamatorii și anticancerigene, dacă este consumat zilnic. Are de două ori mai mulți antioxidanți față de usturoiul clasic și este toxic pentru 14 tipuri de cancer, fiind în fruntea listei cu plante anticancer. Utilizarea acestui produs poate distruge celula canceroasă apărută în tumorile de plămân, sân, stomac, ficat și colon, iar în unele cazuri poate chiar reduce dimensiunea tumorii (cancer de stomac). Este de 10 ori mai puternic decât usturoiul proaspăt, în compoziția lui regăsindu-se 18 din totalul de 20 de aminoacizi, dintre aceștia fiind 8 aminoacizi esențiali.

De asemenea, susține sistemul circulator și cardiac, reglează tensiunea arterială, reduce riscul de accidente vasculare cerebrale sau de tromboză. Este alimentul ideal pentru cei care suferă de boli renale, edeme sau retenție hidrică datorită conținutului bogat în potasiu. Dacă știm cu toții că usturoiul alb este recunoscut pentru lupta cu infecțiile din corp, usturoiul negru are efecte identice, dar cu acțiune mai rapidă, datorită conținutului său de S-alicisteină.

Originea exactă a usturoiului negru este încă necunoscută, acesta fiind consumat de câteva secole, în Coreea de Sud, Japonia și Thailanda. În câțiva ani, a reușit să capteze atenția bucătarilor, folosindu-l ca ingredient la aromatizarea diverselor preparate din pui, pește, supă și orez. Unii bucătari se folosesc de textura gelatinoasă și gustul dulce-acrișor a usturoiului negru în prepararea unor rețete de înghețată. El se poate consuma simplu sau în combinație cu pâine (bruschete), ori ca și condiment în supe sau sosuri.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*