Leagăn neolitic la Cristian

 

Cea mai veche mască şi cea mai veche vopsea din România, găsită pe fundul unui vas unic, neolitic, cu două guri, vechi de peste 8.000 de ani, au fost descoperite în nordul comunei Cristian, în şantierul arheologic de pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăştie.

Specialiştii au aflat cum a ajuns în Europa primul val de agricultori din Orientul Apropiat, care apoi a plecat spre Balcani. „Am descoperit un lucru pe care toată lumea îl consideră ipotetic. Cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului. E primul modelator în lut din istoria acestei zone”, consideră profesorul Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal. Analizele chimice efectuate de Institutul de Fizică de la Măgurele demonstrează că vopseaua de pe fundul vasului cu două guri este cea mai veche vopsea de pe actualul teritoriu al ţării noastre. Potrivit Agerpres, renumitul arheolog consideră că este posibil ca masca şi vopseaua să fie printre cele mai vechi, dacă nu cele mai vechi din Europa, aparţinând celei mai timpurii aşezări neolitice din România, care a funcţionat acum mai bine de 8.000 de ani. Cele 18.000 de bucăţi ceramic găsite, din care până acum s-au refăcut câteva zeci de vase, erau la patru metri adâncime.

 

Teste costisitoare

 

În şantierul autostrăzii, pe cele nouă situri au fost descoperite mii de piese, care pot alcătui cel mai mare muzeu din România. „La Cristian s-a descoperit fundarea rituală a locuirii prin realizarea unui sanctuar format din gropi şi la un nivel de locuire la a cărei părăsire s-au îngropat în fostele locuinţe şi decedaţi. Prin caracterul său, aceasta este prima descriere in situ din România şi cea mai veche locuire neolitică din această ţară. Asta este cea mai veche ceramic. E mai veche decât Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, care erau datate cele mai vechi”, subliniază Luca. Şapte specialişti au prelevat eşantioane care ar putea fi datate prin carbon 14, doar că testele se pot face doar în străinătate şi fiecare costă câteva sute de euro.

 

„Meriţi o bere”

 

Din toate piesele scoase la lumină la Cristian, în cea mai veche aşezare neolitică din România, prima care este valoroasă şi a fost dezgropată este o mască reprezentând figura unui bărbat, cu o fizionomie vizibil orientală. Masca a fost găsită de un muncitor de pe şantierul arheologic, care a fugit cu ea la fiul profesorului Luca, Adrian Luca, relatează Agerpres. „Piesa a fost găsită la Cristian, în nordul comunei, unde începe să urce un deal. A venit un muncitor care mi-a arătat piesa, am văzut-o şi i-am zis: «Pentru asta, meriţi o bere!». Mi-am dat seama că este ceva foarte important. Am marcat locul unde am găsit-o. Lângă ea mai erau oase, ceramică, toate într-o locuinţă cu două morminte. Masca are în jur de 8.000 de ani. Am găsit-o cu pământ, bărbia a fost găsită ulterior”, a povestit arheologul în vârstă de 25 de ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*