Lecția primită de fotbalul sibian

În anul Centenarului Unirii, fotbalul municipal pleacă în exil la Cluj, apoi se va îndrepta spre sud.

În 1940, în urma Dictatului de la Viena, Universitatea Cluj s-a mutat la Sibiu pentru a nu juca în campionatul Ungariei. Acum, echipa locală FC Hermannstadt, se mută la Cluj, din cauză că nu are stadion, condiții de pregătire și o lipsă acută de infrastructură sportivă necesară pentru a activa în campionatul României.

Dacă Universitatea Cluj, cea mai emblematică echipă din Ardeal, a venit la Sibiu din patriotism, lăsând stadionul și tot ceea ce înconjura echipa, FC Hermannstadt, nume cu rezonanță istorică, se mută la Cluj. Așadar, comunitatea sibiană își arată incapacitatea administrativă de a se asigura condiții de joc echipei, spre rușinea și lipsa de vină a suporterilor sibieni. De la patriotismul clujenilor, la neputința sibienilor. Universitatea s-a întors la Cluj în 1945. Oare FC Hermannstadt când va juca iar pe Municipalul nostru?

Firul rușinii

Tot sezonul, am jucat acasă la Tg Mureș. Sâmbătă, jucăm cu Viitorul Constanța la Cluj. Fiindcă stadionul echipei CFR este mai bun decât cel de la Tg. Mureș în condiții de iarnă și datorită aprecierii de care se bucură antrenorul Vasile Miriuță, fost antrenor al CFR-ului. În plus, fostul fotbalist sibian Bogdan Mara se află în conducerea clubului. Din păcate, la Cluj vom juca doar un meci. La reluarea campionatului, conducerea clubului sibian trebuie să găsească un nou stadion, până când arena din Sub Arini va fi din nou omologată pentru Liga 1. Sunt luate în calcul Pitești sau Mioveni. O situație rușinoasă pentru Primăria Sibiu și o pată neagră pe obrazul fotbalului sibian.

Doar rezultatele echipei, aflată la un pas de play-off, îndulcesc această perioadă.

Efectele Dictatului de la Viena

Pe 30 august 1940, s-a semnat, la Viena, actul prin care peste 43.000 de kilometri pătrați din partea de nord a Transilvaniei, unde locuiau aproape 2,7 milioane de persoane, îi erau luați României şi predați Ungariei horthyste. Universitatea „Regele Ferdinand I” de la Cluj, precursoarea Universităţii „Babeş-Bolyai”, a trebuit să aleagă între a se supune conducerii horthyste şi a-şi schimba limba oficială sau a se muta. Conducerea instituţiei şi-a mutat catedrele la Sibiu şi la Timişoara. La Sibiu au ajuns Medicina, Istoria şi Filozofia. În acest context, s-a luat decizia să se mute şi structurile sportive, respectiv echipa de fotbal Universitatea Cluj, potrivit istoricului Marian Țiplic, prorectorul ULBS.

În sezonul 1941/42, Rapid Bucureşti a învins, în finala Cupei României, Universitatea Cluj-Sibiu cu 7-1. Echipa clujeană a răsplătit astfel ospalitatea de care a avut parte la Sibiu, jucând o finală frumoasă.

Pentru un loc de play-off

Partida dintre FC Hermannstadt și FC Viitorul, contând pentru etapa a XXI-a a Ligii 1, se va disputa sâmbătă, 22 decembrie, de la ora 13.00, pe stadionul echipei CFR Cluj. Înaintea acestui meci, echipa sibiană ocupă locul 9 în clasament, cu 25 de puncte, în vreme ce Viitorul este pe 4, cu 33 de puncte. „Am văzut câteva declarații, printre care și a lui Ianis Hagi, «Mergem la Hermannstadt, le luăm 3 puncte și venim acasă». O să le facem viața grea!”, promite antrenorul Vasile Miriuță.

VASILE MIRIUȚĂ | antrenor: „Vreau să-mi felicit încă o dată jucătorii pentru ce au făcut, pentru ce au demonstrat de când sunt eu la echipă. Bravo lor pentru punctele adunate în aceste 9 partide. Viitorul sunt favoriți, dar nu mergem ca mielul, de fapt ca porcul la tăiere, pentru că acum e Crăciunul… Le vom face viața grea.“

Autorul celui de-al doilea gol al sibienilor în meciul de la Mediaș, din etapa precedentă, câștigat cu 2-0, Ionuț Stoica, a afirmat că nu îi va acorda o atenție specială lui Ianis Hagi. „Este un jucător talentat, după mine cel mai talentat tânăr jucător din România. Are calități extraordinare. Important este ca noi să fim uniți și să scoatem maximum din acest meci. Nu cred că numai Ianis poate «rezolva» meciul, sunt mai mulți jucători valoroși de la mijloc în sus. Vă dați seama că ne iau de sus, cine suntem noi, Hermannstadt… Noi trebuie să ne facem treaba și să încercăm să câștigăm”, a afirmat fundașul.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*