Leticia Moreno interpretează, la Sibiu, Concertul pentru vioară și orchestră de Prokofiev

Unul dintre cele mai apreciate concerte semnate de Serghei Prokofiev – Concertul pentru vioară și orchestră nr. 2 în sol minor, op.63 va putea fi ascultat joi, 15 februarie, la Sibiu, interpretat de violonista Leticia Moreno (Spania) alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu condusă de dirijorul sibian Gabriel Bebeșelea.

Leticia Moreno / foto: Omar Ayyashi

Programul serii va fi întregit de Simfonia nr. 5 în do diez minor de Gustav Mahler.

Recunoscută ca o violonistă incitantă și foarte versatilă, Leticia Moreno captează publicul și criticii cu ajutorul virtuozității, carismei sale naturale și a forței profunde cu care interpretează fiecare pagină muzicală. În 2012, Leticia a fost nominalizată la premiul prestigiosului concurs Echo Rising Star, fapt ce a condus-o către recitaluri în principalele săli de concerte din Europa. A susținut concerte alături de cei mai renumiți dirijori ai lumii, alături de orchestre precum Wiener Symphoniker, Sankt Petersburg Philharmonic, Mahler Chamber Orchestra, Washington National Symphony, Orchestra del Maggio Muscale Fiorentino, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Academy of St. Martin in the Fields, Orquestra Sinfónica Simón Bolívar. Leticia Moreno a studiat cu Zakhar Bron la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid, precum și la Hochschule für Musik und Tanz din Köln, fiind de asemenea cel mai tânăr membru al prestigioasei Alexander von Humboldt Stiftung. Este câștigătoarea mai multor concursuri internaționale precum Szeryng, Concertino Praga, Novosibirsk, Sarasate and Kreisler. Leticia Moreno cântă pe o vioară Nicola Gagliano, fabricată în anul 1762.  Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 63 datează din anul 1935, fiind executat în primă audiţie la Barcelona, de violonistul francez Robert Soëtans.

Simfonia nr. 5 în do diez minor  a început să fie compusă de Gustav Mahler în anul 1901 la Maiernegg, scriind cea de-a treia, prima și a doua mișcare, în această ordine, piesele care l-au inspirat fiind „Der Tamboursg’sell” și ”Kindertotenlieder”. Prima interpretare a simfoniei a avut loc la 18 octombrie 1904 cu Orchestra Gürzenich din Köln, cu compozitorul la pupitrul dirijoral. Simfonia este considerată în general, ca fiind cea mai convențională simfonie a lui Mahler până în acel moment. Lucrarea este compusă din cinci părți, dar poate fi privită și având patru mișcări, deoarece primele două mișcări pot fi văzute ca un întreg. Printre trăsăturile sale distincte se remarcă solo-ul trompetei din marșul funerar ce deschide lucrarea, cu același motiv ritmic ca și în deschiderea simfoniei a cincea de Ludwig van Beethoven, solo-ul cornului din cea de-a treia mișcare, dar și celebrul Adagietto pentru harpă și corzi, toate acestea contrastând cu orchestrația complexă a celorlalte mișcări.

Biletele pentru acest concert se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, Sala Thalia, de luni până joi între orele 10,00-12 și 13,00-16,00. Preţul unui bilet este de 20 și 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*