Liberalii își aleg noul președinte. Sibiul merge pe mâna lui Orban | ACTUALIZARE: Ludovic Orban, ales președinte PNL

Congresul PNL în care va fi ales noul președinte al liberalilor, funcție pentru care candidează Ludovic Orban și Cristian Bușoi, se desfășoară astăzi, la București, în prezența a aproximativ 3.000 de delegați.

ACTUALIZARE: Ludovic Orban, ales președinte al PNL, a afirmat, la finalul Congresului, că încrederea liberalilor îl onorează și a precizat că nu este victoria lui, ci a partidului.


În cadrul Congresului PNL sunt organizate alegeri pentru președinția liberalilor, prin vot asupra moțiunilor prezentate de candidați, precum și pentru președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA).

La Congres sunt invitați să susțină discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi. De asemenea, vor susține discursuri președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, și președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan, deputat de Sibiu.

Liberalii sibieni îl susțin pe Ludovic Orban pentru șefia Partidului Național Liberal (PNL), a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prim-vicepreședintele organizației județene, Daniela Cîmpean.  „Majoritatea membrilor din Colegiul Director Județean din PNL Sibiu au votat că îl susțin pe Ludovic Orban. La Sibiu au fost prezenți toți cei trei candidați și și-au susținut moțiunile, după care s-a votat”, a precizat Daniela Cîmpean. Președintele interimar al PNL și liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan a anunțat la începutul lunii iunie, când Ludovic Orban și-a prezentat moțiunea la Sibiu, că îl susține pe acesta. „Două sunt direcțiile PNL pe care eu le voi susține pentru a completa moțiunea lui Ludovic Orban: „Structurarea unei opoziții eficiente față de PSD (…) Parteneriatul cu Președintele României (…)”, a spus Turcan, într-o conferință de presă.

Creditat cu cele mai mari șanse de câștig, Ludovic Orban a fost primul care și-a depus candidatura la funcția de președinte al PNL, însă, potrivit tragerii la sorți, el își va susține moțiunea „PNL – Forța Dreptei” după Cristian Bușoi, care candidează cu moțiunea „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică”.

Mâine, liberalii se reunesc în Consiliul Național de Coordonare în care vor fi aleși patru prim-vicepreședinți, secretarul general, 16 vicepreședinți: 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare. De asemenea, vor fi aleși 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de președintele PNL. Peste 100 de liberali și-au depus candidatura pentru aceste funcții.

Dacă va fi ales, Ludovic Orban vrea să facă echipă cu Raluca Turcan

Într-un interviu acordat AGERPRES, Ludovic Orban spunea că este sprijinit de 40 de filiale liberale pentru șefia PNL și că a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa. Liberalul mai spunea că îi susține pentru echipa sa de prim-vicepreședinți pe Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu. Orban susținea că „aroganța, tupeul, nesinceritatea și lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor”, subliniind că obiectivul său este ca PNL să devină principala forță politică din România. De asemenea, arăta el, PNL trebuie să aibă un Guvern alternativă și pleda pentru o altă majoritate parlamentară. Totodată, Ludovic Orban a subliniat că PNL trebuie să facă opoziție PSD.

La rândul său, Cristian Bușoi susținea într-un interviu acordat AGERPRES că are șanse foarte bune să câștige șefia partidului, deoarece are o viziune și o echipă mai bune ca Ludovic Orban, despre care a afirmat că, în acest moment, nu este un bun lider pentru partid. El a arătat că îi susține în echipa sa pentru funcțiile de prim-vicepreședinți pe Nicolae Robu, Alin Tișe, Mugur Cozmanciuc, dar și pe Viorel Cataramă, iar pentru cea de secretar general al PNL pe Dan Motreanu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*