Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ a fost inclus într-un program E.ON România

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu s-a numărat printre beneficiari unui proiectul derulat în ultimii şase ani în 16 judeţe, fiind montate 490 de corpuri de iluminat cu led. În 2018, 10 şcoli din 10 judeţe au fost dotate cu sisteme de iluminat cu leduri.

„Energie în școlile copilăriei”, programul derulat de compania E.ON România dedicat îmbunătățirii condițiilor de studiu şi eficientizării consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie led a sălilor de clasă, a continuat şi în acest an în şcoli din judeţele Sibiu, Harghita, Timiş, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Bacău, Iaşi, Botoşani şi Vaslui. Peste 10.000 de elevi şi profesori din 10 şcoli beneficiază astfel, în noul an şcolar, de condiţii de studiu mai bune. Proiectul din acest an a însemnat achiziţia şi montarea a circa 6.000 corpuri de iluminat şi a 15.000 tuburi led, efortul investiţional al companiei E.ON fiind estimat la 650.000 euro.
Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie de electricitate pentru iluminat de până la 80% comparativ cu cele clasice, conform producătorilor, ceea ce se va traduce pentru beneficiari prin facturi mai mici pentru energia electrică. De asemenea, iluminatul cu led are o durată de viaţă de câteva ori mai mare faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate superioară, respectiv 98% din cea naturală. Un alt aspect important al utilizării tehnologiei led este faptul că aceasta este mai sănătoasă, de exemplu nu apar fluctuaţii, studiul la o lumină improprie poate cauza tensionarea ochilor şi dureri de cap. “Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a lecţiilor pentru copii într-o manieră sustenabilă, ajutând şi la o reducere a consumului destinat iluminatului spaţiilor de studiu dar şi a emisiilor de CO2, este un bun exemplu al modului în care ne dorim să ne implicăm în domeniul educaţiei, şi nu numai”, a declarat Dan Morari, director general adjunct al E.ON România.

Liceu sibian, printre beneficiari

Printre beneficiarii proiectului de anul acesta s-au numărat şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu. “Vă mulțumim pentru includerea liceului nostru în proiectul Energie în şcolile copilăriei. Prin realizarea acestui proiect s-a asigurat un climat interior plăcut şi sănătos din punctul de vedere al luminozităţii încăperilor”, susține prof. Dorina Cismaş, director al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, din municipiul Sibiu.
Festivitatea de inaugurare a noului sistem de iluminat a adus şi lecţii interesante despre energie susţinute de voluntari din compania E.ON, nelipsind nici cadouri surpriză pentru copiii care au participat la aceste lecţii. “Energie în şcolile copilăriei” a debutat în 2012, iar de atunci, an de an, au fost montate 27.500 de corpuri de iluminat și 67.000 de tuburi economice și cu led, suma investită de companie în acest proiect fiind de aproape 3 milioane de euro. Proiectul a fost implementat în 54 de unități de învățământ din 16 judeţe din țară, din mediul rural și urban, peste 35.000 de elevi şi cadre didactice fiind beneficiari direcţi.

„Din punct de vedere economico-financiar s-a redus consumul de energie al unităţii şcolare prin utilizarea becurilor led economice în locul celor clasice sau neoanelor cu startere, determinând economii băneşti şi protejarea mediului înconjurător.”

Prof. Dorina Cismaş | director al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu

Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*