Lipsa zăpezii afectează turismul în Munții Cindrel și Făgăraș

Staţiunea Păltiniş din Munţii Cindrel nu are decât zăpadă artificială pe pârtiile amenajate de complexul privat, iar în zona turistică Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, este un strat de numai 26 de centimetri de zăpadă, foarte puţin faţă de ceilalţi ani, ceea ce a dus la un număr mai mic de turişti, a declarat marţi, pentru AGERPRES, şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

El a adăugat că numărul redus al turiştilor a dus şi la încasări mai mici ale operatorilor din turism, dar şi la accidente mai puţine ale celor care practică sporturile de iarnă.

La Bâlea Lac în Munţii Făgăraş există cabane, un hotel de gheaţă, iar accesul se face doar cu telecabina. Turiştii care ajung la Bâlea Lac în această perioadă şi nu sunt încălţaţi corespunzător riscă să se accidenteze din cauza gheţii.

„Turiştii care merg pe munte, au fost mai puţini, în schimb, acum de sărbători, eu încă sunt în Bâlea, au fost foarte mulţi turişti care au venit doar să se plimbe în jurul Căldării (Bâlea – n.r.), care nici nu se aventurează mai departe, pentru că a fost zăpadă puţină, căldură. În schimb, lipsa zăpezii de acum poate să genereze mai multe accidente pe creastă (Creasta Munţilor Făgăraş – n.r.), pentru că este mai multă gheaţă. Şi pe gheaţă oamenii se accidentează mult mai uşor. Toată zăpada aceasta puţină, pentru că a fost cald câteva zile, s-a înmuiat, a devenit foarte apoasă şi acum, dacă s-a răcit un pic, s-a transformat toată în gheaţă. Oamenii când vin neechipaţi, vin în adidaşi sau în bocanci de vară, care nu au talpă rigidă, atunci pot să întâmpine probleme. La peste 1.800 de metri începem să dăm deja de zăpadă, de gheaţă, care chiar dacă este puţină, ea este destul de tare”, a explicat Dan Popescu.

Potrivit şefului Salvamont Sibiu, acest început de an este unul dintre cele mai sărace în zăpadă din Munţii Făgăraş.

„În ultimii 6 ani, în decembrie, nu am avut temperaturi din acestea, cu aşa puţină precipitaţie. În ultimii doi ani s-a amânat cu aproape o lună sezonul clasic, dar totuşi în Făgăraş era mai multă zăpadă”, a arătat Dan Popescu.

Lipsa zăpezii afectează turismul atât din zona Bâlea (Munţii Făgăraş), cât şi din staţiunea Păltiniş (Munţii Cindrel).

„Noi susţinem turismul prin natura noastră. În Sibiu ne-am implicat şi în proiectul cu ‘Anii drumeţiei’ şi promovăm turismul. Turismul, cel puţin în zona Făgăraşilor, iarna este pe zona de Bâlea. (…) În Bâlea trebuie să fie zăpadă. Lipsa zăpezii dezavantajează activitatea de turism. Pentru Sibiu, sporturile de iarnă aduc un venit frumuşel pentru două luni jumătate, cât avem noi zăpadă la Păltiniş. Lipsa zăpezii dezavantajează turismul şi în Păltiniş, nu doar în Făgăraş. Chiar dacă noi avem acţiuni puţine, economic nu este bine pentru judeţul Sibiu”, a mai declarat şeful Salvamont Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*