Livia Ognean: În secţia de prematuri mai sunt încă 14 incubatoare vechi de peste 30 de ani, care trebuie înlocuite

Asociaţia Baby Care Sibiu continuă proiectele şi acţiunile pentru îngrijirea nou-născuţilor şi prematurilor din maternitatea Sibiu la cele mai înalte standarde de performanţă.

foto: Daniel Bălțat

Până nu demult, activitatea asociaţiei înfiinţate în 2006 se baza pe mici donaţii din partea prietenilor şi pacienţilor şi pe donaţiile de 2% din impozitul pe profit al angajaţilor maternităţii din Sibiu. În ultimii 6 ani, Baby Care a început să dezvolte diverse proiecte, care s-au bucurat de sprijinul întregii comunităţi sibiene şi nu numai, al partenerilor, prietenilor, al părinţilor şi chiar al foştilor pacienţi. La fel ca şi ultimii 5 ani, bilanţul finaciar este publicat pe pagina Facebook a asociaţiei.

În 2017, ca în fiecare an, cel mai mare proiect a fost proiectul „Dăm iar startul în viaţă”, derulat în colaborare cu asociaţiile Mâini Unite, Organizaţia E.M.M.A. şi Asociaţia Unii Pentru Alţii, cu ocazia Semimaratonului Sibiului 2017, scopul fiind achiziţionarea a trei incubatoare moderne pentru înlocuirea treptată a tuturor incubatoarelor uzate moral şi fizic existente în secţia Prematuri. „Prieteni, colaboratori, familiile foştilor noştri pacienţi, foşti pacienţi şi prietenii lor, o mulţime de copii şi adulţi frumoşi au făcut ca suma propusă în acest an – 90.000 lei – să fie mult depăşită. 1.031 alergători – copii şi adulţi – şi 1.851 susţinători au reuşit să adune 152.259 lei, sumă cu care au fost achiziţionate nu doar cele trei noi incubatoare moderne pentru secţia de prematuri, ci şi un aparat de respiraţie modern pentru piticii din terapia intensivă neonatală. Ne-au stat din nou alături, la maraton, prieteni vechi precum Radu Nechifor, ambasador Baby Care Sibiu, căruia îi mulţumim pentru implicarea şi susţinerea proiectelor noastre. Mulţumim partenerilor noştri: Asociaţia Mâini Unite, Asociaţia Unii pentru Alţii şi Organizaţia E.M.M.A., fundraiser-ilor, în mod special Oanei Jurj, Patriciei Corcoveanu şi Gabrielei Hila, campioane ale campaniei de funraising. Mulţumim, de asemenea, tuturor companiilor care au sprijinit proiectul nostru cu alergători şi susţineri: Marquardt, Continental Automotive, Takata, Azets Insights, Visma, Antolin, Somarest, Policlinica Astra, Eurofoam, Wenglor, Ropardo, Harting, Bearing Point, GLS, Ceprocs, NTT Data, Gameloft Bucureşti, Sobis, Odu Romania Manufacturing, AAS”, transmite Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu.

Tot în 2017, s-a finalizat prima serie a unui alt proiect de suflet al asociaţiei, un proiect educaţional destinat viitorilor şi proaspeţilor părinţi: „ABC. Şcoala Părinţilor – Să învăţăm despre copii”. Proiectul este sponsorizat de Salvaţi Copiii România şi a fost derulat în parteneriat cu Asociaţia Mâini Unite, Salvaţi Copiii România, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Asociaţia Unii pentru Alţii şi Teatrul pentru copii şi tineret Gong. „Este un proiect în care sunt implicaţi voluntar 20 de medici – obstetricieni, neonatologi, pediatri, medici de familie, psihologi, stomatologi, anestezişti, jurişti şi avocaţi -, care discută cu părinţi şi viitori părinţi în decursul a 23 de sesiuni despre concepţie, sarcină, naştere, alăptare, alimentaţia gravidei şi a copilului, dezvoltarea, creşterea şi siguranţa copilului până la 2 ani, dar şi despre legislaţia legată de naştere şi îngrijirea copilului şi drepturile copilului şi vom continua aceste sesiuni educative atât timp cât vor exista părinţi dornici să afle informaţii utile şi la zi. Până în prezent, peste 1.000 de părinţi şi viitori părinţi au participat la Şcoala Părinţilor. Într-o altă etapă a acestui proiect, a fost deja editată prima broşură educativă «Alăptarea» din seria de broşuri care vor cuprinde majoritatea informaţiilor discutate la sesiunile prezentate şi se preconizează extinderea proiectului şi în alte localităţi din ţară”, a precizat Ognean.

foto: Daniel Bălțat

Parteneri ai asociației sunt şi participanţii la competiţia Red Bull Romaniacs. „Jumătate din suma obţinută din vânzarea echipamentelor şi accesoriilor oferite de participanţi – 14.188 lei – a fost donată şi a fost folosită, împreună cu suma oferită de SC Prodmetal I&S SRL Sibiu – 5.000 lei – pentru achiziţionarea unui pătuţ cu saltea încălzită pentru gemeni pentru secţia de prematuri în cadrul proiectului «Căsuţe noi pentru prematuri»”, informează președintele Baby Care.

Asociaţia Baby Care a câştigat concursul intern „Adoptă un proiect”, organizat de ING Sibiu, cu proiectul „Tolba cu altfel de poveşti. Poveştile terapiei intensive neonatale”. „Este vorba de un proiect inedit, prin care am dorit să ajutăm mamele copiilor internaţi în terapia intensivă neonatală şi în secţia de prematuri – uneori săptămâni şi chiar luni de zile – să treacă mai uşor peste temerile, îngrijorările şi stress-ul de a avea un copil cu probleme, bolnav prin proiecţia de mesaje din partea altor părinţi care au trecut prin experienţa terapiei intensive neonatale. Cealaltă parte a proiectului este una educaţională, menită să ajute părinţii prematurilor să înţeleagă mai bine afecţiunile copiilor lor, nevoile speciale ale acestor copii, procedurile care se efectuează pentru diagnosticul şi tratamentul lor şi prognosticul pe termen îndelungat. Tot o noutate a fost astfel inaugurarea punctului digital de informare medicală din secţia de Prematuri”, explică Livia Ognean. Întregul proiect a fost inaugurat cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurităţii, pe 17 noiembrie 2017. Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurităţii a fost lansată cartea „Emoții”, o inedită „culegere de poveşti”, de experienţe ale altor mame care au trecut prin terapia intensivă neonatală alături de copiii lor menită să ajute mamele copiilor nou-născuţi bolnavi şi mamele prematurilor în momentele dificile ale trecerii prin terapia intensivă neonatală.

Un alt proiect inedit iniţiat în 2017 este şi proiectul online „Octopus România – Caracatițe, prietenii prematurilor”, un proiect desfăşurat la nivel naţional, pentru dotarea maternităţilor cu caracatiţe croşetate, jucării funcţionale pentru prematurii mici care ajută la liniştirea şi dezvoltarea prematurilor. Caracatiţele au început deja să fie donate maternităţilor dornice să participe la acest proiect.

Tot în 2017 s-a iniţiat colaborarea cu International Children Help, o asociaţie non-profit din Germania care şi-a propus să ajute la echiparea maternităţii din Sibiu la standarde europene prin donaţii şi sponsorizări şi care a donat deja paturi pentru mame şi suma de 5.000 euro.

foto: Daniel Bălțat

„Suntem bucuroşi să vă comunicăm că în acest an maternitatea din Sibiu s-a îmbogăţit cu echipamente şi aparate, consumabile, diverse dotări în valoare de aproape 450.000 lei. În afara celor trei incubatoare noi şi a aparatului de respiraţie achiziţionate în cadrul proiectului de la Maratonul Sibiului, a pătuţului cu saltea de apă caldă pentru gemeni achiziţionat prin proiectul derulat de Red Bull Romanics şi donaţia din partea SC Prodmetal I&S SRL Sibiu, a sistemului de proiecţie pe suprafeţe neconvenţionale şi a punctului digital de informare, maternitatea din Sibiu a mai primit: un incubator modern pentru terapia intensivă neonatală, două pulsoximetre cu senzori aferenţi, o masă radiantă de resuscitare cu pulsoximetru şi CPAP încorporat, trei lămpi de fototerapie, consumabile pentru analizorul de gaze, senzori de oximetrie, circuite de respiraţie pentru CPAP, kit-uri de analize de laborator, mobilier, un calculator cu monitor, materiale de curăţenie, lenjerie de pat pentru nou-născuţi şi mame”, mai spune Livia Ognean. De asemenea, au fost donaţi 4.500 lei pentru intervenţiile chirurgicale pentru malformaţii cardiace la copii efectuate în Clinica Polisano.

Veniturile din 2017 ale asociaţiei, provenite din proiecte, donaţii, sponsorizări şi cotizaţii au însumat 355.936,88 lei, 5.100 euro şi 498 dolari.

„Avem, aşadar, proiecte realizate şi proiecte în desfăşurare, pentru toate însă am avut şi avem sprijinul comunităţii, al partenerilor, colaboratorilor şi prietenilor noştri. Pregătim şi în acest an proiecte noi şi, evident, ne pregătim şi pentru Maratonul Sibiului 2018. Îngrijirea nou-născuţilor şi prematurilor la cele mai înalte standarde presupune nu doar cunoştinţe medicale, ci şi echipamente moderne, iar neonatologia este un domeniu extrem de dinamic, în care tehnologia modernă este vitală pentru îngrijirea şi tratamentul modern al copiilor, în condiţii de siguranţă. Apar mereu aparate noi, mai eficiente, mai sigure, mai performante, iar cele vechi se uzează, se defectează şi trebuie schimbate. În secţia de prematuri mai sunt încă 14 incubatoare vechi de peste 30 de ani care trebuie înlocuite. Mizăm în continuare pe sprijinul dvs. pentru ca, în continuare, nici un copil să nu sufere pentru că se naşte în România. Mulţumim tuturor părinţilor care au trecut prin clinica noastră, ne-au apreciat eforturile şi ne-au susţinut activităţile de orice fel, nu doar prin donaţii. Avându-vă alături, ne simţim mai puternici, iar sprijinul dvs. ne încurajează să iniţiem alte proiecte, la fel de frumoase, destinate celor mai mici şi mai fragile fiinţe din lume: prematurii şi nou-născuţii. Toate acţiunile desfăşurate de membrii asociaţiei s-au efectuat exclusiv pe bază de voluntariat”, conchide președintele Asociației Baby Care.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*