Inspectorii de muncă din Sibiu au luat barurile la rând. În interes de serviciu

Inspectorii de muncă sibieni au desfășurat, la începutul acestei luni, o campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în restaurante, baruri şi alte localuri în care se prestează activităţi de servire a băuturilor, cluburi de noapte sau cafenele.

barmanControalele la agenţii economici care au ca obiect de activitate restaurante şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică au făcut parte din campania națională derulată de Inspecția Muncii.

13 sancţiuni

În perioada de desfăşurare a acţiunii, au fost efectuate verificări la 29 de angajatori, fiind constatate 45 de deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Au fost sancţionaţi zece angajatori, fiind aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, din care patru amenzi şi nouă avertismente scrise, valoarea amenzilor fiind de 11.600 lei. În cadrul activităţilor de control, a fost identificată o singură persoană care presta activitate fără forme legale de angajare. În schimb, au fost constatate şi sancţionate şi alte deficienţe, precum: nerespectarea dispoziţiilor legale privind repausul săptămânal, nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte, nerespectarea dispoziţiilor legale privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, nerespectarea dispoziţiilor legale privind păstrarea la sediul unităţii a registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, nerespectarea termenelor specifice transmiterilor în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, transmiterea unor date eronate în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.

Ce au avut în vedere

Obiectivul acestei campanii a urmărit cu preponderenţă identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care fac obiectul campaniei, a  prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. Totodată, s-a urmărit determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social. S-a mai avut în vedere diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii din domeniul restaurante şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică a prevederilor legale menţionate, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă și identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor şi a copiilor.

11.600lei

este valoarea totală a amenzilor aplicate

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*